Sapanca’da düzenlenen ortak çalışmanın ardından imzalanan protokol ile bölgedeki su havzaları ve doğal kaynakların korunmasında önemli bir adım atılırken; Sapanca Gölü Paydaş İçme Suyu Havza Koruma Yönetmeliği’nin hükümleri de belirlendi. İmzalanan protokol ile havza koruma ekiplerinin oluşturulması, havzaların kirlenmesinin önüne geçilmesi, havzalara özel hükümler belirlenmesi karara bağlandı.

Sapanca'daki çalışmaya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Genel Müdürü Prof.Dr. Cumali Kınacı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ile ilgililer katıldı.

Su Genel Müdürü Kınacı, Sapanca Gölü’nün Kocaeli ve Sakarya’nın tatlı su kaynağı olduğunu hatırlatarak, "Sapanca’nın su kullanımı, su kalitesinin muhafaza edilmesi de ayrı bir önem taşıyor. Her iki ilin belediye başkanları ve yöneticileri, bu konuda uyumlu ve özenli şekilde çalışıyor. Bu çalışmayla yapılması gerekenleri bir protokol haline getirdik’’ dedi. Kınacı, her iki ilin yöneticilerinin Sapanca Gölü’nün kullanımı noktasında yıllardır örnek bir uyum içinde olduklarını, bu ahenkli çalışmayı Türkiye’nin birçok yerinde görmediklerini de söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise konuşmasında, Sapanca Gölü'nün Sakarya ve Kocaeli için vazgeçilmez ve çok kıymetli bir su kaynağı olduğunu belirterek, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte uyumlu bir çalışmayı birlikte yürütüyoruz. Bu protokol ile bu çalışmaları yazılı bir hale getiriyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gölün ve su havzalarının korunması için bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da uyumlu şekilde çalışmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim  Karaosmanoğlu da konuşmasında Sapanca Gölü’nde her iki ile yetecek kadar suyun mevcut olduğunu belirterek, "Göç alan, büyüyen bir sanayi bölgesindeyiz. Tarımdan kaynaklanan ilaçlamanın yanı sıra gölün çevresinden her gün binlerce araç geçiyor. Bunların suyun doğal kalitesine olan etkilerini belirlemek ve tedbir almak için zaten bir süredir çalışıyorduk. Olgunlaştırdığımız bu konuları imzalayacağımız protokolle yazılı hale getiriyoruz’’ diye konuştu.



MB(MB/AAA)