Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü’ndeki su seviyesiyle ilgili olarak bilgil verdi. Bölgede kış mevsiminde yağmur ve kar yağışlarının artmasıyla, gölde su seviyesinin hızla yükseldiğini belirten Keleş şunları söyledi:

"Bilindiği üzere geçen aralık ayında Sapanca Gölü'nün su seviyesinde ciddi düşüşler yaşandı. Son 6-7  yılın en düşük seviyesi görülmüştü. 30,80 kotlar görülmüş, 29.90 olan alt sınır kotuna epey yaklaşılmıştı. Başlayan kar ve yağmur yağışlarıyla birlikte Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi hızla yeniden yükselişe geçti. Bu sabah itibariyle yaptığımız ölçümlerde kot 31.40 seviyelerine ulaştı. Önümüzdeki yaz aylarını rahat geçirebilmemiz için su seviyesinin 32.20 kotuna ulaşmasını bekliyoruz. Meteorolojiden edindiğimiz bilgilere göre önümüzdeki günlerde de gerek yağmur ve gerekse kar yağışları devam edecek. Bu da seviyenin daha da yükseleceğini işaret ediyor. Maksimum seviye olan 32.20 seviyelerine geldiğinde ise kapakları açarak Çark Deresi’ne deşarja başlayacağız." 

'YAĞIŞLAR, SU KALİTESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Yağışların, gölün su seviyesini yenilemesi ve su kalitesine sağladığı olumlu katkı bakımından çok önemli olduğunu vurgulayan Rüstem Keleş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yağışlar yüzeysel ve yeraltı sularını beslemesi açısından büyük bir önem arz ediyor. Kar suları özellikle yüksek kesimlerde uzun süre erimeden duruyor. Bu da doğal bir depolama sağlıyor. Ayrıca bu bölgelerde yerleşimin olmaması, bu doğal kaynağın kirlenmeden, yüzeysel ve yeraltı sularının beslenmesini sağlıyor." 



ZT(MB/COŞ)