Sapanca İlçesi'ne bağlı Yanık Köyü'nde 35 yıl aradan sonra yeniden açılmak istenen taş ocağına karşı köylüler ve çevre örgütlerinin tepkileri sürüyor. Yanık Köyü girişinde bulunan mesire alanında geniş çaplı bir protesto gösterisi düzenleyen çevre örgütleri, taş ocağının kurulmasına karşı seslerini yükseltti. Mesire alanında Türkiye Çevre Platformunu oluşturan çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda Sakaryalı biraraya geldi. Beşiktaş'ın ünlü taraftar grubu Çarşı da eyleme destek verdi. Yanık Köyü sakinlerinin çocukların bir araya gelerek taşıdıkları dövizlerle ve düdük çalarak mesire alanında dolaşması renkli görüntüler oluşturdu. 

DOĞAYA UYUM SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ

Eyleme katılan Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölümü yönetim kurulu başkanı ve Marmara Ünversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, Yanık Köyünde açılmak istenen taş ocağı ve Türkiye'nin çevre politikaları ile ilgili açıklama yaptı. 

Prof. Dr. Uyar, bütün yapılan faaliyetlerin doğayla uyum sağlamak zorunda olduğunu söyleyerek konuşmasına söyle devam etti:

"Sadece doğayı korumak için değil, insanların yaşam çevresinin yok olmaması için doğaya uyum sağlamak zorundayız. Buradaki taş ocağının da zararları daha önce kanıtlanmış, insanlar tepkilerini göstermişler, kapanmış. Şimdi onu tekrar açmaya çalışmak doğru değil. Zaten bu tür yatırımları, bu tür faaliyetleri koordine eden Avrupa Birliğine üye olmanın bir ön şartı olan AARHUS sözleşmesi var. Bu sözleşmeye göre bilgiye erişim hakkı var, herkesin doğru bilgilendirilmesi lazım. Halkın katılımı var ve halkın istemediği şeyi yapmamak lazım. Üçüncüsü de adalete erişim var. Avrupa Birliği standartını bu üç ayak sağlıyor. Türkiye'nin hemen AARHUS sözleşmesini imzalaması lazım."

GÖL ÇEVRESİNE TAŞ OCAĞI KURMAK CİNAYETTİR

Sakarya'nın çeşitli bölgelerindeki çevre sorunlarında halkın bilinçlenmesi için öncülük eden TEMA Vakfı Sakarya Temsilcisi Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç Mahnaz Gümrükçüoğlu Yanık Köyünde taş ocağının kurulmasının Sapanca Gölü ve çevresi için cinayet sayılacağını söyledi.

Eyleme katılan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin Köy girişindeki mesire alanında kurulan platformda konuşma yapmasının ardından köylüler taş ocağı aleyhine sloganlar atmasının ardından sessizce dağıldı.



AG(MB/SS)