2011 Mayıs ayında Sapanca'da oturan Murat Albaş, Sapanca Gölü kenarında bulunan lüks otelin ruhsatının, kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğu iddiasıyla Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Albaş’ın başvurusu üzerine Sapanca Cumhuriyet Savcılığı iddiaları araştırmak için İçişleri Bakanlığı’ndan izin istedi. 2011 Aralık ayında Cumhuriyet Savcılığı’nın talebini değerlendiren İçişleri Bakanlığı, iddiaları ciddi bulmayarak Bakan İdris Naim Şahin’in de oluru ile herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını belirtti.

Albaş, İçişleri Bakanlığı’nın kararı üzerine Danıştay Birinci Dairesi'ne itiraz ederek otele verilen ruhsatın ve söz konusu yapının geçerli olan kanun ve hükümlere uygun olmadığını savundu. Albaş’ın itirazını 2012 Nisan ayında karara bağlayan Danıştay Birinci Dairesi şikayetin 4483 sayılı kanunun 4 üncü maddesi kapsamında ön inceleme yapılmasını gerektirecek nitelikte olduğunu belirterek, ilgili kanun hükümleri uyarınca yetkili merci tarafından ön inceleme emri verilmesine, İçişleri Bakanlığının 'işlem yapılmasına gerek olmadığı' kararının da kaldırılmasına karar verdi.

Danıştay kararı üzerine de İçişleri Bakanlığı, Bakan İdris Naim Şahin’in imzaladığı yeni kararla Sapanca Belediye Başkanı İbrahim Uslu, İmar Müdürü Erdinç Sözer, Yapı Kontrol Şefi Suat Balkaya hakkında soruşturma izni verdi.

Savcılığa suç duyurusunda bulunarak süreci başlatan Murat Albaş, "Otel hukuksuz bir zeminde ve hukuksuz bir temel üzerine yapılmış oteldir" diyerek şöyle devam etti:

"2883 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu kararlarına, Sapanca Gölü Koruma, İSKİ, imar kanunlarına aykırı bir yapıdır. Biz bununla ilgili yasal suç durumuzu yaptık. Sakarya Valiliği komisyon kurdu. Komisyon yaptığı araştırma sonucunda soruşturmama kararı verdi. Bu yanlı bir karardı biz de belgelerimizle Danıştay’a itirazımızı yaptık. Belgeleri inceleyen Danıştay Birinci Dairesi bizim bu talebimizi yerinde gördü ve İçişleri Bakanlığı’ndan konunun incelenmesini istedi. İçişleri Bakanlığı’ndan gelen müfettiş, raporunu tamamlamış, olması gerektiği gibi bu hukuksuz durumu vurgulamış ve otelin yapımına izin verenler hakkında soruşturma izni vermiştir. Bundan sonraki süreçte Bölge İdare Mahkemesi'ne bu otelin ruhsat iptali için ayrı bir dava açacağız."



ZT(MB/SS)