Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü veteriner ekipleri, programlı olarak köylerde bulunan büyükbaş hayvanlara şap aşısı yaptı. Aşının ardından bazı ineklerin boyun kısımlarında şişlikler meydana gelmesi köylüleri endişelendirdi. Merkeze bağlı Kayı Köyü’nde ineklerinde şişlikleri fark eden köylüler, durumu Tarım İl Müdürlüğü’ne bildirdi.

Veterinerin aşı yapmasından sonra hayvanlarında şişlik oluştuğunu belirten köylüler, bu nedenle ineklerin buzağı düşürdüğünü ifade etti. Şişliklerin tedavisi için özel veterinerlere ücret ödeyerek birkaçını ameliyat ettirdiklerini aktaran köylüler, zararlarının Tarım İl Müdürlüğü tarafından karşılanmasını ve bu durumun neden kaynaklandığını bilmek istediklerini söyledi.

Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı aşı yüzünden mağdur olduğunu ifade eden çiftçi Zekeriya Çalışkan şunları kaydetti:

"Tarım İl Müdürlüğü'nden veteriner şap aşısı yapmaya geldi. 10- 15 gün sonra hayvanların iğne vurulan yerlerinde şişme olmaya başladı. Bu şişmelerin ardından ikisi doğuracağı buzağıyı düşürdü. Hayvanlar yem yememeye başladı. Hayvanların hepsinde şişmeler oldu. Tarım İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunduk. Onlarda sadece tutanak tuttu. Daha önce böyle bir şey olmadı. İğnelerin vurulduğu yerde şişlikler oluştu."

Müslahattin Avar ise zararlarının karşılanmadığını belirtti. Avar, "Tarım İl Müdürlüğü'nün şap aşısı yapmasının ardından hayvanlarımızda şişlik oluşmaya başladı. Bende Tarım İl Müdürlüğü'ne dilekçe verdim. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri geldi inceleme yaptı. 'Bizden kaynaklanıyor. Yapacak bir şey yok' dediler. Mağdur olduk. Zararlarımız karşılanmıyor. Hayvanları ameliyat ettirmek için para harcadık. Kusur Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinde" diye konuştu.

'ŞİŞLİKLERE TEŞHİS KOYAMADIK'

Sadece Kayı Köyü'nde 2 çiftçide sorun ortaya çıktığını ifade eden Tarım İl Müdürü Hüseyin Kantar, şöyle konuştu:

"Programlı olarak bakanlığımız Türkiye genelinde şap aşısı yapıyor. Kayı köyünde de şap aşısı çalışması yaptık. Bütün köyde aşı çalışması yapmamıza rağmen 2 çiftçi, hayvanlarında şişlik oluştuğu gerekçesi ile bize başvurdu. Ekiplerimiz inceleme yaptı. Şişliğin bizim veterinerlerimizden mi? Yoksa başka bir nedenden dolayı mı kaynaklandığını tespit edemedik. İncelemelerimiz sürüyor. Hata bizden kaynaklandığında bu tip durumlara bakanlığımız tazminat ödüyor. Fakat olaya teşhis koyamadığımız için tazminat ödeyemiyoruz. Ekiplerimizin incelemesi devam ediyor."



RY(LK/BT)