Akçakale'de 3 ay önce AK Parti Akçakale İlçe başkanı olan Hikmet Başak'ın oğlu Mehmet Fatih Başak, Ural ailesi fertlerince av tüfeğiyle öldürüldü. Ural ailesinden olaya karışan 1 kişinin tutuklandığı olay sonrası 'Başak' ve 'Ural' ailesi mensupları arasında husumet başladı. Husumetin kan davasına dönüşmemesi için AK Parti eski milletvekillerinden Faruk Bayrak ile bölgenin ileri gelenleri 'Ural' ve 'Başak' aileleri arasında görüşmelere başladı. Uzun görüşmeleri ardından tarafların ikna olması üzerine bugün Akçakale'de barış yemeği düzenlendi. Barış yemeğine Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, bürokratlar ile 'Ural' ve 'Başak' ailesine mensup yaklaşık 1000 kişi katıldı. Düzenlenen barış törenine katılan husumetli aileler oluşan uzun kuyrukta birbiriyle tokalaştı. Kuran okunması ve dualar edilmesi ardından 2 aileyi temsilen İsmail Ural ile Ali Başak tokalaşarak kan davasını sonlandırdıklarını ilan etti. Törende konuşan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, kan davalarının sona ermesi için herkese görevler düştüğünü belirterek, şöyle dedi:

"Kan davalarını bu topraklardan hep birlikte el birliğiyle silip kaldıracağız. Gençlerimizin geleceğini kurtarmak, onları toprağa vermemek adına bu yanlıştan halkımızı kurtarma kararlılığındayız."

Yapılan konuşmaların ardından husumetli aileler yer sofrasında birlikte yemek yedi.

Akçakale'de yapılan törenin ardından Vali Güvenç ve beraberindekiler Eyyübiye Mahallesi'nde düzenlenen barış törenine katıldı. 2 ay önce Topdağı Mahallesi'nde; Aslantay, Gelgil ve Arıtboğa aileleri arasında arazi anlaşmazlığından dolayı kavga çıktı. Silahlı kavgada Salih Gelgil öldü, 3 kişi yaralandı. Bu olayın ardından 3 aile arasında başlayan husumetin, kanaat önderlerinin araya girmesiyle kan davasına dönüşmesi engellendi. Barışmaya ikna olan taraflar bugün Eyyübiye Mahallesi'nde bir kahvehanede düzenlenen barış yemeğinde bir araya geldi. Barış töreninde duaların okunması ardından Vali Güvenç, husumetli ailelerin büyüklerini yan yana getirerek tokalaştırıp barıştırdı.



DHA(HK/İD)