Viranşehir İlçesi'ne bağlı Eyüp Nebi Beldesi'nde düzenlenen ödül törenine Vali Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Mahmut Kaçar, Mehmet Akyürek ve Yahya Akman, Suriye'nin Haseki Müftüsü Şeyh İbrahim Nakşibendi, Viranşehir Kaymakamı Muhammet Lütfü Kotan ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Hafız Mustafa Özcan Güneşdoğdu tarafından Kuran-ı Kerim okunmasının ardından başlayan etkinliklerde, 'Sabır Ödülleri' 3 kategoride sahiplerini buldu.

Haseki Müftüsü Şeyh İbrahim Nakşibendi, ödül töreninde yaptığı konuşmada İslam'da sevgi ve hoşgörünün ağırlıkta olduğuna değindi. Nakşibendi, "Birçok bize sırt çevirmesine rağmen Türkiye'nin önemli bir iş üstlenerek bize sahip çıktı. Bu yabana atılacak bir işe değil" dedi.

ABD ELÇİSENE YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ

Amerika Birleşik Devletleri elçisinin öldürülmesine değinen Vali Güvenç, geçmiş yıllarda Asala terör örgütü tarafından Türk elçilerinin de öldürüldüğünü söyledi. Vali Güvenç "Diyoruz ki elçiye zeval olmaz bu provokasyondur ve bu elçiye yapılan saldırıyı kınıyoruz. Yapmayın tahriklere gelmeyin bu tür tahriklere kapılmayın diyoruz. Ama onlar onlarca elçimizi öldürdüler. Tıpkı bugün Halep'te, Şam'da, Kuzey Suriye'de, Güney Suriye'de kadınları ve çocukları öldürdükleri gibi. Ölenlerin kimliklerine dikkat edin hepsi Türk, Kürt, Arap ama Müslüman. Onun için akıllı olacağız, beraber olacağız, basiret sahibi olacağız, geleceğimizi kurtarma adına kenetleneceğiz ve çocuklarımıza sahip olacağız" dedi.

TECAVÜZE UĞRAYAN HIRİSTİYAN'A BİLE SAHİP ÇIKARIZ

Angelina Jolie'nin Kilis'te bulunan konteyner kente yaptığı ziyaretle ilgili konuşan Vali Güvenç, "100 bin kardeşimize kapılarımızı açtık. Bugün gazetelerde, televizyonlarda izliyorsunuz. Amerikalı aktris Kilis'teki mülteci kampını gezdi. Diyor ki 'Türkler çok cömert, böyle mülteci kampımı olur çok güzel, çok düzenli'. Kızım sen onu anlayamazsın ki biz onları mülteci gibi görmüyoruz onlar bizim canımız, onlar bizim kardeşimiz. Bizim onlara bakmamız Mısır Cumhurbaşkanı'nın İran'da söylediği gibidir 'İmami, İslami, insani görevimizdir.' Batı bunu da bilsin, Hıristiyan kadınına da tecavüz etseler, çocuğunu öldürseler biz ona da sahip çıkarız. Çünkü bizim inancımız, bizim imanımız onu gerektirir. Bugün bu coğrafyada akan kandan rahatsız olmayan hiçkimse bizi anlayamaz. Açık söylüyoruz, biz analar ağlamasın diyoruz, gelin uğraşalım, çalışalım, kaynaşalım şu ülkeyi 100 milyonluk herkesin mutlu olduğu, herkesin kimliğiyle inancıyla rahat ettiği, rahat yaşadığı dünyanın lider ülkelerinden biri yapalım. Suriye, Ürdün, Lübnan, Irak gibi bölük pürçük onun bunun kullandığı bir ülke olmasın" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 11'inci Uluslararası Sabır Ödülleri töreninde, geçtiğimiz aylarda halk otobüsü ile yolculuk yaptığı sırada maganda kurşunu ile başından yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 7 yaşındaki Yusuf Kerem Demirel'in babası İbrahim Demirel'e ödülünü Vali Celalettin Güvenç verdi. Vefa ödülüne layık görülen, 40 yıl sürgün yaşadıktan sonra yeniden ülkesine dönen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi adına Haseki Müftüsü Şeyh İbrahim Nakşibendi, ödülünü AK Parti milletvekilleri Mahmut Kaçar ve Mehmet Akyürek'ten aldı. Sadakat ödülüne ise geçirdiği trafik kazası sonucu felç kalan eski milletvekillerinde Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes layık görüldü. Eşi Aydın Menderes'e 16 yıl boyunca bakarak sadakat örneği gösteren Ümran Menderes'in ödülünü Dilek Çelebi, AK Parti milletvekili Yahya Akman'dan aldı.

Tertip komitesi tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'e katkılarından dolayı Viranşehir Kaymakamı Muhammet Lütfü Kotan tarafından teşekkür plaketi verildi. Törenin ardından 5 bin kişiye sabır pilavı ikram edildi. Vali ve milletvekilleri yemek kazanının yanına geçerek vatandaşlara pilav dağıttı.



ÖP(HK/SS)