Kent turizminin önündeki engellerin kaldırılması ve medyada Şanlıurfa'nın daha iyi tanıtılması amacıyla Şanlıurfa Gazeteciler Derneği tarafından, 'Medya Şanlıurfa Turizmi İçin Buluşuyor' paneli düzenlendi. Panele, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Zeynep Karahan Uslu, Abdülkerim Gök, Halil Özcan, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Halil İbrahim Mutlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, sivil toplum örgütü temsilcileri, İstanbul'dan gelen ve Şanlıurfalı gazeteciler katıldı.

Seminerin açılışında konuşan Şanlıurfa Gazeteciler Derneği Başkanı Kamil Güler, kentin sosyal yaşamına katkı sunmayı hedefleyen sivil toplum örgütü olduklarını belirterek, "Bu anlayışla kentin imajının doğru anlatılması ve Şanlıurfa turizmine katkı sunmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenledik" dedi.

VALİ GÜVENÇ: TURİZM POTANSİYELİMİZ ÇOK YÜKSEK

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, kentin birçok özelliği ile diğer kentlerden daha avantajlı olduğunu ifade etti. Kent turizminin daha iyi tanıtılması amacıyla çalıştıklarını belirten Vali Güvenç, "Şanlıurfa'yı turizmi ile çok daha farklı yerlere getirmeyi amaçlıyoruz. Yeni Urfa'da turizmin çok önemli yeri olduğu yadsınamayacaktır. Turizme çok ihtiyacımız var. Turizm potansiyelimiz çok yüksek bunun birçok ayağı var. Altıyapı, insan kaynağı, tabi kaynaklar, kültür kaynağı, kültürel varlıkların restorasyonu gibi ama öncelikle buna inanmamız lazım ve herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir" dedi.

FAKIBABA: TURİZM MERKEZİ OLACAĞIZ

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, inanç ve kültür turizminin en önemli merkezinin Şanlıurfa olması için çabaladıklarını söyledi. Kentin sahip olduğu değerleri ön plana çıkarmayı amaçlayan çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Fakıbaba, şöyle konuştu:

"Şanlıurfa peygamberler ve medeniyetler şehridir. 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe'si, Balıklıgöl'ü, Haleplibahçe mozaikleri, Harran'ı ve saymakla bitirilemeyecek tarihi mekanları ile Şanlıurfa bölgenin parlayan yıldızı olduğu gibi turizmin de merkezi olacaktır. Bu kapsamda yeni avantajlar yaratmak için; eski Urfa olarak adlandırdığımız Haleplibahçe bölgesindeki mağaraları gün yüzüne çıkarıyoruz. Şu anda Valilik ve Belediye olarak bölgedeki evlerin büyük bölümünü kamulaştırdık ve yıkım çalışmalarına başladık. Bölgedeki mağaralar ortaya çıkıyor, bu çalışmanın bitmesiyle Şanlıurfa aynı zamanda mağara turizminin de merkezi olacaktır."

Fakıbaba, medyada yanlış imaja sahip olmasına rağmen Şanlıurfa'nın huzur kenti olduğunu ifade etti.

MİLLETVEKİLİ USLU: TURİST SAYISI 5 YILDA 4 KAT ARTTI

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu ise, son yıllarda Şanlıurfa'nın fark edilmeye başlandığını ve son 5 yıl içerisinde gelen turist sayısının 4 kat arttığını söyledi. Şanlıurfa'nın dini ve kültürel mirasının sadece peygamberlerle sınırlı olmadığını, kentin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlatan Uslu, "Şanlıurfa'nın yanlış anlatılması, dizi ve sinema filmlerinde farklı şekilde aktarılması önümüze engel olarak çıktı. Ancak son yıllarda kent yöneticileri başta olmak üzere yapılan birçok çalışma ile Şanlıurfa zedelenen toplumsal imajını düzeltmeye başladı. Verilere bakınca da 2007 yılında 146 bin turistin geldiği Şanlıurfa'yı 5 yıl aradan sonra 4 kat artışla 456 bin kişinin ziyaret ettiğini görüyoruz. Bunu daha iyi noktalara taşımamız lazım" diye konuştu.

BAYER: PROJELER GELİŞTİRİLMELİ

Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer ise Şanlıurfa'nın gelişimine şahit olduğunu ifade ederken, turizmden daha fazla pay alabilmesi için yeni projeler geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Şanlıurfa'nın; töre cinayetleri ve kan davaları gibi olumsuzluklarla gündeme geldiğini belirten Bayer, "Şanlıurfa'nın gerçekte kültür ve inanç şehri olduğunu, Göbeklitepe'si ile dünyanın bilinen en eski yerleşim alanına sahip olduğunu iyi anlatmak gerekiyor. Burada çıkan mozaikler harika. Bundan 10 yıl önce Mısır ekonomisi batmıştı. Mısırlılar bir üretken kafa buldular ve turizmi ayağı kaldırdılar. İşte Şanlıurfa'nın turizmde istediği yere gelmesi için projeler geliştirilmesi gerekiyor. Ulusal ve uluslararası etkinlikler ile Şanlıurfa hem daha iyi tanıtılır, hem de turizmden daha fazla pay alır" dedi.

Seminere katılan turizm sektörü temsilcileri ise, Şanlıurfa'nın şalvar giyip, poşu takan ve elinde silahlarla dolaşılan bir kent olmadığını belirterek, medyanın bu anlamda kendilerine destek olmasını istedi.

FAKIBABA KENTİ GEZDİRDİ

Katılımcılara plaketlerinin verilmesi ile sona eren seminerin ardından Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, gazetecilere yönelik kent gezisi düzenledi. İstanbul'dan gelen gazeteciler ile Şanlıurfa Gazeteciler Derneği üyelerinin katıldığı gezide, kentin tarihi mekanlarını dolaşanlara Fakıbaba yapılan çalışmaları anlattı. Müzik Müzesi, Mutfak Müzesi ve Haleplibahçe mozaikleri ile Göbeklitepe'yi dolaşan gazetecilere Şanlıurfa'yı anlatan Fakıbaba, "Şanlıurfa herkesin gezip görmek isteyeceği bir kent olacak" dedi.

Gezi sonunda gazeteciler kent bürokratları ile birlikte sıra gecesine katılıp, yöresel türküler dinledi.



(HK/AAA)