Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, tarihi ve kültürel özellikleri ile ön plana çıkan Şanlıurfa'nın yöresel 24 yemeğinin tescili ile ilgili Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını söyledi. Yemeklere yönelik coğrafi işaret tescili için başvuru yapılan yemeklerle ilgili Şanlıurfa Mutfak Müzesi'nde gerçekleştirilen çalışmalara Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin ile yöneticiler katıldı. ŞUTSO Başkanı Ertekin, tescil işlemleri için kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının koordineli şekilde hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Şanlıurfa mutfağından 24 yemeğimizin tescil çalışmasını yürütmekteyiz. Amacımız ilimizin mutfak kültürünü korumak, geliştirmek ve orijinal haliyle gelecek nesillere aktarmaktır" diye konuştu.

TESCİL BAŞVURUSU YAPILAN YEMEKLER

Geçen yıl Şanlıurfa biberi ve Şanlıurfa çiğköftesinin tescilini yaptıran Şanlıurfa Ticaret Odası tarafından, Türk Patent Enstitüsü'nü başvurusu yapılan yöresel yemekler şunlar:

Urfa Frenk Çömleği, Urfa İsot Çömleği, Urfa Haşhaş Kebabı, Urfa Ciğer Kebabı, Urfa Kazan Kebabı, Urfa Keme Boranısı, Urfa Kıymalı, Urfa Lebeni, Urfa Yumurtalı Köfte, Urfa Miftahi Tas Kebabı, Urfa Pancar Boranısı, Urfa Patlıcanlı Kebap, Urfa Kıymalı Sögürme, Urfa Su Kabağı, Urfa Sac Kavurması, Urfa Üzlemeli Pilav, Urfa Tirit, Urfa Eşkili, Urfa Şıllık Tatlısı, Urfa İçli Köfte, Urfa Külünçe, Urfa Soğanlı Kebap, Urfa Zerde ve Urfa Biyanbalı.



(HK/AAA)