Valilik kararı ile her türlü basın açıklaması ve gösteri yapılmasının yasaklandığı kentte, zırhlı araçlar ile yoğun güvenlik önlemi aldı. Kent merkezinde BDP üyeleri başlattıkları 2 günlük açlık grevini sonlandırıp, Öcalan'a uygulandığını iddia etikleri tecride son verilmesi çağrısı yaptı. Jandarma ve polisin önlem aldığı, Suruç İlçesi'nde ise esnaf kepenk kapatma eylemi yaptı. Viranşehir'de ise yürüyüş yapmak için toplanmalarına polis tarafından izin verilmeyen BDP üyeleri, Kürt sorununa çözüm isteyip 3 günlük açlık grevi başlattı.

VALİLİK YASAK GETİRDİ

Şanlıurfalı olan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanışının yıldönümü nedeniyle kentte günler öncesinden yoğun güvenlik önlemi alındı. Emniyet ve Jandarma birimlerinde izinlerin kaldırıldığı kentte, geçmiş yıllarda yaşanan olayların yeniden tekrarlanmaması için Şanlıurfa Valiliği, 11 Şubat günü 1 hafta süreyle Şanlıurfa ve ilçelerinde her türlü basın açıklaması, gösteri ve yürüyüşe ilişkin yasak kararı aldı.

ŞANLIURFA'DA AÇLIK GREVİ SONLANDIRILDI

Şanlıurfa'da sabah saatlerinden itibaren 15 Şubat nedeniyle polisler, yoğun güvenlik önlemi aldı. Kamu kurumları ve halkın yoğun olduğu bölgelere takviye güçler sevk edilirken, BDP'nin de bulunduğu Atatürk Bulvarı üzerinde zırhlı araçlar ile çok sayıda polis görevlendirildi.

BDP üyeleri ise 'uluslararası komplo' olarak nitelendirdikleri Öcalan'ın yakalanışını protesto için 2 gündür sürdürdükleri açlık grevini sonlandırıldı. BDP il binasında toplanan aralarında BDP İl Başkanı Fatma İzol'un da bulunduğu yaklaşık 40 kişi, açlık grevini bitirdiklerini çorba içerek duyurdu.

Açlık grevine son veren partililer adına BDP Merkez İlçe Başkanı İzzettin Gök basın açıklaması yaptı. BDP'nin baskıyla karşı karşıya olduğunu ve 2009 yılından bu yana 6 bin 200'den fazla partilinin tutuklandığını belirten Gök, Öcalan'a tecrit ve işkence uygulandığını ileri sürdü.

BDP İl Başkanı Fatma İzol da konuşmasında, silahların susması ve barışın hakim olmasını dileyerek Kürt sorunun Türkiye'nin en önemli gündem maddesi olduğunu iddia etti. Yapılan konuşmaların ardından bir grup partili, öğle namazı kıldı.

SURUÇ'TA KEPENKLER KAPATILDI

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde ise, PKK elebaşı Öcalan'ın yakalanış yıldönümü ilçe genelinde kepenk kapatarak protesto edildi. Sadece eczane ve fırınların açık bulunduğu Suruç'ta, polisler ise yoğun güvenlik önlemi aldı. İlçe girişinde jandarmalar kimlik kontrolü yaparken, ilçe merkezinde ise polis şüpheli gördüğü kişileri üst aramasından geçirdi. Zırhlı araçlar ile güvenlik önlemi alının Suruç'ta, İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından BDP'li olan Suruç Belediyesi hoparlörlerinden kepenklerin açılması için duyuru yapıldı. Halkın mağdur olmaması için kepenklerin açılması yönünde yapılan çağrıya rağmen, ilçede hiçbir esnaf işyerini açmadı. Olası gösteri ve yürüyüş ihtimaline karşı Suruç'ta güvenlik güçlerinin aldığı önlemler devam ediyor. Öte yandan Suruç'a bağlı Aligör Beldesi'nde de esnaf kepenk kapatma eylemi yaptı. Hiçbir işyerinin açık bulunmadığı beldede, jandarma tarafından önlem alındı.

VİRANŞEHİR'DE POLİS GRUPLARIN BİRLEŞMESİNE İZİN VERMEDİ

Viranşehir'de ise, Öcalan'ın yakalanış yıldönümü nedeniyle yürüyüş yapmak için gruplar halinde Karacadağ Caddesi üzerine gelenlerin birleşmesine polis izin vermedi.

İlçe genelinde zırhlı araçlar ile önlem alan polis, Karacadağ Caddesi'ne çıkan sokaklara 5 ve 10'ar kişilik gruplar halinde gelen kişilerin caddeye geçişlerine izin vermedi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Viranşehir'de, BDP üyesi yaklaşık 100 kişi öğle saatlerinde Kışla Mahallesi'ndeki BDP ilçe binası önünde toplandı. Burada gazeteciler açıklama yapan BDP Viranşehir İlçe Başkanı Halis Aktaş, Öcalan'a özgürlük istediklerini söyledi. Aktaş, Öcalan'ın yakalanışını protesto için parti binası önünde 3 gün sürecek dönüşümlü açlık grevi başlattıklarını duyurdu.

Güvenlik güçleri Şanlıurfa ve ilçelerinde olası korsan gösteri ve eylemlere karşı önlemlerini sürdürüyor.



DHA(HK/COŞ)