Eğitim Bir-Sen üyesi çoğu öğretmen yaklaşık 200 kişilik grup, bugün öğle saatlerinde sendika binası önünde bir araya gelerek kent merkezine yürüyüş yaptı. Polisin önlem aldığı yürüyüşte başörtüsü yasağını protesto eden dövizler taşıyan grupta bulunanlar, 'Başörtüsüne uzanan eller kırlısın' sloganı attı.

Yağmur altında 10 dakika süren yürüyüş ardından Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne gelen ve slogan atan grup adına Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, basın açıklaması yaptı. Devletin şiddet gören kadını koruduğunu ancak, kadının başını kapatarak TBMM’ye gelmesini, kamu hizmetinde görev almasını yasakladığını ifade eden Coşkun şöyle konuştu:

"Devlet uygulamalarıyla bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor; ayrımcılık yapıyor ve ötekileştiriyor. Üniversitede rektörlerin dönemsel lütuflarıyla haklarını kullanabilen kızlarımıza başörtüleriyle kamuda görev yapmak yasaktır. Bu uygulama, had bildirmenin başka bir versiyonudur. Küresel aktör iddiasındaki iktidar bunu ne bize, ne dünyaya, ne de kendilerine izah edemez. Mevcut iktidar bu ayıptan kurtulmalı, toplum mühendisliği olan 'Kadınları inançlarını yaşama konusunda sınırlamaktan' vazgeçmelidir. Anayasa’da bulunmayan bir yasak, iç tüzük, yönetmelik hatta genelge gibi Anayasa’ya uygun olması gereken düzenlemelerle var ediliyor. Anayasa’da korunan bir hak, yönetmeliklerle yok sayılıyor."

Grupta bulunanlar basın açıklaması ardından oturma eylemi yaptıktan sonra alandan ayrıldı.



AL,ÖP(HK/İD)