BDP organizesi ile dün Haleplibahçe semtindeki boş alanda düzenlenen ve 12 bin kişinin katıldığı Nevruz kutlamaları sırasında, polis kimlik göstermediği gerekçesiyle Hidayet Enmek, Mehmet Emin Uyguner ve Eyüp Sabri Tinaş adlı üç avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınan ve tartaklandıklarını ileri süren avukatlar, kimliklerini gösterdikten sonra serbest bırakıldı.

Bu olay sonrası bugün Baro Başkanı İrfan Güven'in de aralarında bulunduğu 40 avukat, Şanlıurfa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Polisin meslektaşlarına yönelik tavrını kınayan avukatlar adına açıklama yapan Baro Başkanı İrfan Güven, olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi. Meslektaşlarının polisler tarafından tartaklandığını ileri süren Güven, şöyle konuştu:

"Dün izin verilerek yapılan kutlamalarda gözlemci 3 avukat arkadaşımız polis tarafından darp edilmiştir. Yaklaşık 20 polis tarafından tekme tokatla darp edilip yere yatırılan daha sonra elleri kelepçelenip gözaltına alınan arkadaşlarımız, zorla bindirildikleri gözaltı aracında copla dövülüp, yüzlerine biber gazı sıkılmıştır. Gözaltındayken hastaneye götürülen bu meslektaşlarımızın durumunu öğrenmek için hastaneye giden diğer gözlemci avukatlar da, hastanede polis tarafından tehdit edilip, darp edilmiştir. Bu tehdit ve darp olayı hastanenin güvenlik kamerası tarafından da kaydedildi. Bizler bu hukuk tanımaz zorba davranışların karşılıksız kalmaması için saldırıyı gerçekleştiren polisler hakkında gerekli idari ve cezai soruşturmaların etkin bir şekilde yürütülmesini bekliyoruz. Bunlara karar verecek idari kesimin ise Vali ile Emniyet Müdürü olduğunu biliyoruz. Bundan böyle avukatlara karşı benzer muamelelerin olmaması için kolluk amirlerine üstlerine düşen hukuksal sorumlukların yerine getirmesini çağrısında bulunuyoruz."

Avukatlar, açıklamanın ardından adliye binasına girdi.



AL(HK/AAA)