Eyyübiye semtinde bulunan Şanlıurfa Cezaevi'nde hırsızlık ve gasp suçlularının bulunduğu C-15 koğuşunda cumartesi gecesi çıkan yangında 10'u tutuklu 3'ü hükümlü 13 kişi yanarak öldü, 5 tutuklu ise yaralandı. Bu olayın ardından hayatın normale dönmesi beklenirken, dün akşam saatlerinde aynı cezaevinin Çocuk Koğuşu'nda protesto amaçlı yataklar ateşe verilerek ikinci kez yangın çıkarıldı. 8 çocuğun kaldığı koğuşta başlayan yangın nedeniyle çıkan dumanlar diğer koğuşları da sardı.

Görevliler ile itfaiyenin müdahalesi ile yangın söndürülürken, koğuşlarda dumandan etkilenen tutuklu ve hükümlüler tedbir amaçlı cezaevi bahçesine çıkarıldı. Bu sırada bahçede toplanan tutuklu ve hükümlüler ile güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Aynı sırada dışarıda toplanan tutuklu ve hükümlü yakınları ile polis arasında da arbede çıktı. Gece geç saatlere kadar süren gerginlik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'in tutuklu ve hükümlüler ile konuşmasının ardından sonlandı.

50 KADAR HÜKÜMLÜ UÇAKLA İZMİR'E GÖNDERİLDİ

2 gün arayla 2 kez yangının çıkarıldığı Şanlıurfa Cezaevi'nde, gece de hareketli saatler yaşandı. Saat 03.00 sıralarında, çok sayıda cezaevi nakil aracı peş peşe Şanlıurfa Cezaevi'nden dışarı çıktı. Trafik polisleri ve zırhlı araçların oluşturduğu konvoy ile yola çıkan cezaevi nakil araçlarında çoğunluğu hükümlü yaklaşık 50 kişi havaalanına götürüldü. Tutuklu ve hükümlüler daha sonra havaalanından uçakla İzmir'e götürülerek buradaki cezaevine yerleştirildikleri bildirildi.

CEZAEVİ ÇEVRESİNDE KUŞ UÇURTULMUYOR

Gerginliğin adresi olan Şanlıurfa Cezaevi'nde, dün azaltılan güvenlik tedbirleri geceden itibaren en üst seviyeye çıkarıldı. Sabah saatlerinde de polis takviyesi yapılan cezaevinin çevresi tamamen yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Cezaevine çıkan yollar bariyerlerle kapatılırken, polisler cezaevine çıkan sokak başlarını tutarak buradan vatandaşların geçmesine de izin vermemeye başladı. Polisin bu uygulama ile öfkeli tutuklu ve hükümlü yakınlarının cezaevi önünde toplanarak gerginliğe yol açmayı engellemeyi amaçladığı bildirildi.

BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ İNCELEME YAPIYOR

13 kişinin ölümünün ardından başlatılan adli ve idari soruşturma da yürütülüyor. Olaya ilişkin adli soruşturma Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın tarafından bizzat yürütülüyor. Başsavcı Yalçın, cezaevi personeli ve olayda yaralanan tutuklular ile bire bir görüşerek soruşturmayı yürütürken, idari soruşturma kapsamında dün Adalet Bakanlığı müfettişleri de kente geldi. Cezaevinde inceleme başlatan Adalet Bakanlığı müfettişleri, olayın tarafları ve kendi incelemelerinin ardından soruşturma raporunu hazırlayacakları öğrenildi.



DHA (HK/AAA)