Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nin adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu C-15 koğuşunda geçen cumartesi gecesi, kavga sonrası çıkan yangında 13 kişi yanarak ve dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Koğuşta kalan 5 tutuklu ve hükümlü ise sığındıkları tuvalet ve banyo bölümünde bulundukları için yangından yaralı olarak kurtuldu. Olayların ardından dün Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile CHP ve BDP heyetleri cezaevine gelerek incelemeler yaptı.

"KAPALI GÖRÜŞ YAPTIRILIYOR"

Dün öğle saatlerinden itibaren açık görüş yapılan cezaevine sabah saatlerinden itibaren tutuklu ve hükümlü yakınları akın etti. Yüzlerce tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevi kapısı önünde kuyruk oluşturup içeriye girebilmek için beklemeye başladı. Yoğunluk nedeniyle zaman zaman tartışmaların çıktığı cezaevinde yakınları ile görüşerek çıkanlar ise yetkililere tepki gösterdi. Dün açık görüş uygulamasının başlatıldığını ve 15 gün süreceğinin duyurulduğunu söyleyen vatandaşlar, "Bugün ise uygulama hayat bulmadı. İçeride kapalı şekilde telefon ile görüştük. Açık görüş uygulaması maalesef dün ile sınırlanmış. Büyük tedirginlik yaşadık ve yakınlarımız ile açık şekilde görüşmek istiyoruz" dedi.

Görüştükleri yakınlarının cezaevi koşullarından ve sıcak havadan şikayet ettiğini söyleyen vatandaşlar, genel af talebinde bulundu.

EK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ AZALTILDI

Olayların çıkmasının ardından zırhlı araçlar ile önlem aldığı cezaevi çevresindeki önlemler de azaltıldı. Dün çevre illerden polis takviyesi yapılan Şanlıurfa'da, sabah saatlerinden itibaren polis ve zırhlı araç sayısının daha da azaldığı görülürken, yollara kurulan bariyerlerin kaldırıldığı ve yolların da araç trafiğine açılması dikkat çekti.

BAŞSAVCI: AÇIK GÖRÜŞ YAPTIRACAĞIZ

Yoğunluğun yaşandığı cezaevi önüne gelen Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, vatandaşlardan sakin olmasını istedi. Kalabalığın izdihama yol açmamasını isteyen Başsavcı Yalçın, "Birbirinizi ezmeyin. Kadın ve çocuklara öncelik tanıyın. Açık görüş uygulamasını yaptıracağız. Ancak bir kez görüşenlerin tekrar tekrar gelip görüşmelerine izin vermeyeceğiz" dedi. Başsavcı Yalçın, kapalı görüş yaptırıldığına ilişkin sorulara ise yanıt vermedi.

CHP'Lİ HEYET İNCELEME YAPTI

13 kişinin yanarak öldüğü ve dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun inceleme yaptığı Şanlıurfa Cezaevi'ne bugün de CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ile Muğla Milletvekili Nurettin Demir geldi. Sabah saatlerinde cezaevine partinin il yöneticileri ile birlikte gelen CHP'li 3 milletvekili cezaevine girerek inceleme yaptı. Cezaevinde çıkan CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, içeride yaşanan koşulların insani olmadığını söyledi. Cezaevlerine ilişkin sorunların ve koşulların sürekli gündeme getirilmesine rağmen çözülmediğini söyleyen CHP'li Demir, "Şanlıurfa Cezaevi'nde yaşanan olay Adalet Bakanı'nın ihmali sonucu oluşmuş tablodur. Maalesef Türkiye hapishane devleti haline dönüştü. Tutuklu ve hükümlü sayısının artmasına rağmen cezaevlerinde yenileme yapılmadı. Bugün Suriye'den gelenler için binlerce kişilik çadır kentler kuran ülkemizde maalesef 6 kişilik olması gereken koğuşlarda 18-20 kişi kalmaktadır. Burada yaşanan insani olmayan koşullar bu sonuçlara yol açmıştır" diye konuştu.

TUTUKLU YAKINLARI İÇİN KURBAN KESTİ

Yaşanan olayların ardından Batman'dan kente gelen Halis İlgi adlı vatandaş, cezaevinde 3 kadın yakınının kaldığını söyledi. Batman'dan ailesi ile Şanlıurfa'ya gelen Halis İlgi, yangın sonrası büyük endişe yaşadıklarını ve yakınlarının hayatta kaldığını öğrenince kurban kesmeye karar verdiklerini söyledi. Halis İlgi ve yakınları daha sonra yanlarında getirdikleri koyunu dualar eşliğinde kesti.

YANARAK ÖLEN TUTUKLUNUN KARDEŞİ YETKİLİLERE SİTEM ETTİ

Cezaevinde çıkan olaylarda yanarak yaşamını yitiren tutuklulardan 23 yaşındaki Mustafa Kemal Kılıç'ın ağabeyi Mehmet Kılıç yetkililere sitem etti. Cezaevinde bulunan bir diğer kardeşi ile görüşmeye geldiğini ancak kendisine ayrıcalık tanınmadığını ileri süren Mehmet Kılıç, "Kardeşim 3 hafta önce cezaevine girdi, daha mahkemeye bile çıkmadı. Ancak çıkan yangında yaşamını yitirdi. Gaziantep'te cenazesini almaya gittik ama alamadık. Şimdi diğer kardeşimle görüşmek istiyorum ama görüşemiyorum. Kardeşim öldüğünden bu yana bir tane yetkili gelip başsağlığı dilemedi, acımızı paylaşmadı" diye tepki gösterdi.

SİYASİ TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER SLOGANLAR ATIYOR

Çevresinde bekleyenlerin içeri girebilmek için mücadele ettiği cezaevinin içerisinde kalan siyasi tutuklu ve hükümlülerin ise slogan attığı duyuluyor. Cezaevinin arka kısmındaki koğuşlarda kalan siyasi tutukluların koğuş kapılarına vurup, ıslık çaldıkları ve zaman zaman slogan attıkları duyuldu. Sloganları duyan tutuklu ve hükümlü yakınları yaşananları isyan olarak yorumlayıp, cezaevi koşullarına tepki gösterdi.

BAŞSAVCI SORUŞTURMASINI SÜRDÜRÜYOR

Yangın sonucu 13 kişinin öldüğü cezaevinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli, Adalet Bakanlığı'nca da idari soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, cezaevinde jandarma ve polis ekipleri Olay Yeri İnceleme ekipleri incelemesini sürdürüyor. Konuya ilişkin başlatılan adli soruşturmayı ise Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın bizzat kendisi yürütüyor. Sabah saatlerinde içeriye giren Başsavcı Yalçın'ın, cezaevi personelleri ile olaydan yaralı olarak kurtulan tutuklu ve hükümlüler ile tek tek görüşmeler yaptığı öğrenildi.

Olaylar sırasında yaralanan 4 kişi hastanede tedavilerinin ardından yeniden cezaevine götürüldü. Bu tutuklu ve hükümlülerin tedavilerine cezaevi revirinde devam edilirken, 1 yaralı tutuklunun tedavisine ise Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam ediliyor.

CENAZELER TESLİM EDİLMEDİ

Cezaevinde çıkan olaylarda yaşamını yitiren ve otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu'na gönderilen 13 tutuklu ve hükümlünün cenazelerinin DNA testi sonrası ailelerine teslim edileceği öğrenildi. Vücutlarının yanık olmasından dolayı tanınamayan cesetlerin, yakınlarından alınacak doku örneklerinin karşılaştırılacağı İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndaki DNA testi ile kimliklerinin saptanarak cenazelerin ailelerine teslim edileceği bildirildi.



(HK/AAA)