EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Üyeleri, markalaşma ve ambalajlı üretimin yanı sıra her restoranda masalara zeytinyağı konulmasıyla tüketimin de artacağına dikkat çekerek bu konuda herkese duyarlılık çağrısı yaptılar. EBSO Sanayiciler Kulubü’nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Talay’ın da aralarında bulunduğu sanayiciler, 'Zeytinyağı Sağlıktır' yazılı önlükler giyerek tüketimin artırılması gerektiğine vurguladı.

 Sağlıklı nesiller için zeytinyağı tüketiminin artırılması gerektiğini belirten EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, kendisinin de yılda 20 litre zeytinyağı tükettiğini belirtti. Türkiye’deki yıllık 1.5 litre tüketimin çok az olduğuna da işaret eden Yorgancılar, “Yunanistan’da 22 kilogram, İtalya’da 12 kilogram zeytinyağı tüketiliyor. Bizim 2023 yılı tüketim hedefimiz 6 litre. Bu rakam bile çok düşük. Zeytinyağı tüketimimizi artırmamız gerekiyor. Bunun için Avrupa’da olduğu gibi bütün restoranlarda zeytinyağı sunumu yapılmalı. Bu konuda bir çalışma yapacağız. Esnaf Odası ve Ticaret Odası üyesi restoranlarda zeytinyağının yer almasını sağlayacağız. Ambalajlar daha albenili hale getirilmeli. Ayrıca marka sayısı da artırılmalı. Bunun yanında resmi dairelere zeytinyağı satın alınmalı. İlkokullardaki çocuklara süt ile birlikte zeytinyağı da dağıtılmalı. Ramazan paketlerine de mutlaka zeytinyağı konulmalı” dedi.

Türkiye’de Ege Bölgesi’nin zeytinyağı üretiminin en fazla yapıldığı bölgelerden biri olduğuna işaret eden Yorgancılar, bugün 170 milyon adet zeytin ağacı olduğunu 2023 yılında 700 milyon zeytin ağacı hedefi olduğunu ama 450 milyon adet zeytin ağacına ulaşılacağını açıklayan Yorgancılar, bu rakamın bile büyük başarı olacağını ve yıllık tüketimin 5-6 litreye çıkacağını anlattı. EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran ise Komite olarak zeytinyağı tüketiminin artırılması için birçok etkinlik düzenlediklerini belirterek, sağlıklı ve ömrü uzatan zeytinyağını halka sevdirmek için çaba harcadıklarını kaydetti.


BT(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)