Büyükşehir Belediye Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje için çalışmalar 2 ay önce başladı. Koordinatörlüğünü Heykeltraş Ayhan Kayapınar'ın yürüttüğü çalışma için 'Atık Malzeme ile Heykel ve Tasarım Atölyesi' kuruldu. Heykeltraş Kayapınar, bu iki aylık sürecin zor ve sıkıntılı geçtiğini söyledi. Atölyede teorik eğitimlerle başlayan derslerde, Akdeniz Sanayi Sitesi'nin deneyimli ustaları, kağıt, kalem ve çizim gibi temel eğitimlerde sınıfta kaldı. 

Heykeltraş Ayhan Kayapınar, bunun üzerine eğitimin bu aşamasını geçerek direk uygulamaya yöneldiklerini anlattı. Yapacakları heykelin fotoğraflarına bakan ve kafalarında modelleyen ustalar hurda otobüs mafsallarından bacak, atık kaporta parçalarından gövde, bujilerden diş, LPG tanklarından göğüs, pistonlardan kol, krank milinden el ve ayak, rulmandan göz yaptılar. Atık malzemeleri organa uzuva dönüştüren ustaların yaptığı ahtapot, dinozor, boğa, robot, çember çeviren çocuk ve zürafa gibi 10 heykel, Akdeniz Sanayi Parkı içinde oluşturulan Açıkhava Galerisi'nde düzenlenen törenle sergilendi. 

Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, davetliler ve sanayi sitesi esnafı katıldı. Törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, projenin esnaf ve Büyükşehir Belediyesi buluşması olduğunu söyledi. Yakında projenin yeni etaplarının başlayacağını ve atık malzemelerden yaratılan heykellerin turizmle bulaşmasını amaçladıklarını anlatan Başkan Akaydın, törende heykel ustalarına plaket verdi. 

Gündüz dükkanının işlerini gece saatlerinde ise eseri üzerinde çalışan metal ustası Yaşar Yavuz, projeye kartal heykeliyle katıldı. İlk defa böylesine bir çalışma içinde yer aldığını belirten Yavuz, "Çok heyecanlıydı" dedi. Heykelin nasıl yapılacağı konusunda eğitimlerinin 10 gün sürdüğünü ve 3 hafta gibi bir sürede atık metallerden kartal heykelinin tamamladığını belirten Yaşar Yavuz, "Kartalın internette farklı farklı fotoğraflarına baktım. Onları inceledim. Sonra da tecrübemizi işin içine katarak eseri tamamladık" dedi. 

Projede çalıştığı otomobil servisinin sembolü olan aslan heykelini çalışan Yılmaz Karakaya, rulman, volant dişlisi toz kapağı, egzoz borusu, buji, hurda kaporta parçaları kullandığını söyledi. Aslan fotoğraflarına bakarak hayvanın uzuvları yerine geçebilecek en uygun parçayı aradıklarını belirten Karakaya, yeni bir proje için hazır olduğunu belirterek, "Şimdi çok daha iyisini yaparım" dedi.  

EB (SU/SSA)