Piyasada çeşitli kişilere borçları bulunan işadamlarının, kendilerini tehdit eden bir grubun zorla tahsilat yaptığına yönelik şikayetleri üzerine, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri 2008 yılında çalışma başlattı. Ekiplerin, yaklaşık bir yıllık istihbarat ve teknik takip çalışmasının ardından, elebaşılığını Muzaffer Köse'nin yaptığı öne sürülen çeteye, 29 Kasım 2011'de operasyon düzenlendi. İzmir, İstanbul ve Bursa’da yapılan operasyonlarda, aralarında dizi oyuncusu Erkan Petekkaya, organizatör Ahmet San ve Muzaffer Köse'nin de bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden, uygunsuz görüntülerinin bulunduğu CD ile tehdit edildiği iddia edilen Erkan Petekkaya ile Çeşme’de sahibi olduğu eğlence mekanında kiracı olan kişilerden para tahsilatı için yardım istediği ileri sürülen organizatör Ahmet San’ın da aralarında bulunduğu 12 kişi, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kıbrıs’ta gözaltına alınan Haluk Levent ise İzmir’de ifade verdikten sonra serbest kaldı. Çete elebaşı olduğu ileri sürülen Muzaffer Köse'nin de aralarında bulunduğu 15 kişi tutuklandı.

ELEBAŞINA 566 YIL HAPİS İSTEMİ

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Alaybay’ın hazırladığı 283 sayfadan oluşan iddianameyle 15’i tutuklu 51 sanık ile 48 mağdur ve 9 müştekisi bulunan dava 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Çetenin Muzaffer Köse ve Z.A. önderliğinde, İzmir başta olmak üzere İstanbul, Aydın ve Muğla'da çek senet tahsilatı, para aklama, tefecilik gibi faaliyetlerde bulunduğu, zorla çek-senet imzalattığı, önesürüldü. Savcı Muzaffer Köse'ye 566 yıl 5 ay, sanatçı Haluk Levent’e 21, organizatör Ahmet San'a ise 20 yıl hapis cezası istedi.

4 GÜN BOYUNCA İDDİANAME OKUNDU

Duruşmaya tutuklu 15 sanık ve tutuksuz yargılanan organizatör Ahmet San'ın da bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmada, 283 sayfadan oluşan iddianameyi iki TRT spikeri dört gün boyunca okudu. İzmir'de bu davada ilk kez duruşma salonuna kurulan kamera sistemi ile sanıkların ifadeleri kaydedildi. İddianamenin okunmasından ardından, ilk ifadeyi tutuklu yargılanan Muzaffer Köse verdi. Yaklaşık 5 saat ifade veren Köse suçlamaları kabul etmedi.

Tutuksuz sanıklardan Haluk Levent duruşmaya gelmezken, gelenler arasında bulunan Ahmet San ifadesinde, "Uluslararası organizasyonlara da imza atıyorum. Benim her hangi bir örgütle ilgim yoktur. Çeşme'de büyük bir projeye imza atacaktık, dava nedeniyle olmadı" dedi. Örgüt üyesi olduğu iddia edilen sanıkların çoğunu tanımadıklarını, tanıdıklarını ise arkadaşlık ya da akrabalık ilişkilerinin bulunduğunu ifade etti.

Örgüt yönetici ve üye olduğu eddia edilen sanıklar da ifadelerinde telefonda kaba saba konuştuklarını, fakat bu konuşmaların konuşma olarak kaldığını, herhangi bir eyleme dönüşmediğini belirtip, suçlamaları kabul etmedi. Sanık avukatları, telefon tapelerinin tamamının iddianamede yer almadığını, alıntılanarak iddianameye konulduğunu, iddia etti. Zaman zaman konuşmalar yüzünden salonda gülüşmelere neden oldu.

4 SANIĞA TAHLİYE

İfadelerin alınmasının ardından, mahkeme heyeti tahliye taleplerini değerlendirdi. Gece saat 22.00'de sona eren duruşmada, mahkeme başkanı tahliye kararını "Dosyayı en ince ayrıntısına kadar inceliyoruz. Gereksiz mağduriyet yaratmamaya çalışıyoruz" diyerek açıkladı. Mahkeme, tutuklu yargılanan Z.G., T.C., A.A. ve B.Ş.’yi tahliye ederken, diğer sanıkların taleplerini reddetti.

Duruşma 27 Aralık'a ertelendi. Sanıklar ve sanık avukatları sanıkların beyanlarının İzmir'de ilk defa ifadelerinin süre sınırlaması olmadan bu kadar rahatça verildiği için mahkeme heyetine teşekkür etti.



BK(İÖ/COŞ)