Velilerden, okul planlamaları yapılırken, kamuoyu oluşturmak amacıyla bölgelerinde imam hatip ortaokulu açılması için milli eğitim müdürlüklerine dilekçeyle başvurmaları istendi. Gönderilen e-postalarda velilere matbu bir dilekçe örneği de gönderilirken, "Bunu ihmal ettiğiniz takdirde bölgenizde imam-hatip ortaokullarının açılması çok gecikecek ya da çocuklarınızı çok uzaklara göndermek zorunda kalacaksınız" uyarısı yapıldı.

E-MAIL’DE NE YAZIYOR

Gönderilen e-mail'lerde şu ifadeler yer aldı:

"Malum olduğu üzere 4+4+4 sistemi kanunlaşmış durumda. Şu anda hangi okullar ortaokul, hangileri ilkokul, hangileri lise olacak şeklinde planlama yapılmaktadır. Bu planlama yapılırken kamuoyu oluşturmak adına, çocuklarını imam-hatip ortaokuluna göndermek isteyenlerin dilekçe vermesi gerekmektedir. Bunu ihmal ettiğiniz takdirde bölgenizde imam-hatip ortaokullarının açılması ya çok gecikecek ya da çocuklarınızı çok uzaklara göndermek zorunda kalacaksınız. Özellikle çocukları 4, 5, 6 ve 7. Sınıfta okuyup da imam-hatip ortaokuluna göndermek isteyenlerin bu dilekçelerini ivedilikle il milli eğitim müdürlüklerine vermeleri gerekmektedir. Ekteki dilekçe örneğini kullanarak başvurabilirsiniz. Bu maili adres listenizde her yere göndermenizi tavsiye ediyorum."

İnternet kampanyasıyla özellikle çocukları 4, 5, 6 ve 7'nci sınıfta okuyup da imam-hatip ortaokuluna göndermek isteyen velilere seslenildi. Bu velilerin bölgelerinde okul açılması için taleplerin henüz daha okul planlamaları yapılırken il milli eğitim müdürlüklerine vermesi istendi.

Velilerden bu e-postaları yaygınlaştırmaları çağrısı yapılırken, İmam Hatip Mezunları Derneği Başkanı Burhanettin Kansızoğlu, DHA’nın sorularını yanıtladı. Genelde velilerin arayıp, çocuklarını imam hatipte okumasını istediklerini kendilerine bildirip yardım istediklerini belirten Kansızoğlu, şöyle konuştu:

"Biz de yardımcı olmak için taleplerini kaymakamlıklara, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine iletmelerini istiyoruz. Bu internetteki dilekçe uygulamasını belki bir vatandaşımız yapmıştır, onu bilmiyoruz. Velilere, bulundukları bölgede istedikleri okul yoksa, bu sadece imam hatip değil bir başka meslek lisesi de olabilir, dilekçeyle başvuru yapmalarını, durumlarını ve taleplerini bildirmeleri öneriyoruz. Matbu bir dilekçe yok, kendileri yazıyorlar, biz yardımcı olmaya çalışıyoruz. Başvurularda öğrenci sayısı belli bir sayıya ulaşınca okul açılıyor, velilere bunu söylüyoruz. Eskiden katkı payı uygulaması vardı, kalkınca imam hatiplere müthiş talep oldu. Daha önce taşımalı sistem uygulanıyordu, okullar başka amaçla kullanılıyordu. Şimdi eskiye dönülüyor, okullar yeniden açılıyor. Talep 1-2 sınıflık olursa okul açılıyor. Bina yetersiz ise, bağımsız açılamazsa bile ortaokul bünyesinde imam hatip ortaokulu açılabilir. Nitekim geçen yıl Menemen ve Aliağa’da bina olmadığı için imam hatip liseleri başka lise bünyesinde açıldı. Bu öğretim yılında Gaziemir ve Buca’da İmam Hatip Liseleri açıldı. Buca İmam Hatip Lisesi’ne 3 günde 600 müracaat oldu, 400’ünü alabildik. Eskiden 9 imam hatip lisesi vardı, bu öğretim yılında açılanlarla sayı 13’e çıktı. Önümüzdeki öğretim yılında ise Kiraz, Kınık ve Bornova’da açılacak imam hatip liseleri öğrenci alacak. Çok hayırsever var, 'Devlet okul yapsın' demiyor. Ancak İzmir’de arsa problemi var. Eğer bu sorun olmasa İzmir’e 8-10 imam hatip okulu kazandırılacak."

Kansızoğlu, bir soru üzerine açılacak imam hatip ortaokulu ve liseler için meslek dersi öğretmeni ihtiyacının da olacağını anlaterken, "İzmir’de sadece imam hatip değil diğer meslek liselerinde de yarı yarıya meslek dersi öğretmeni açığı var. Ancak bir planlama ile bu açığın kapatılacağına inanıyoruz. Çünkü okul taleplerinin karşılanması için ciddi çaba var, bunu memnuniyetle görüyoruz" dedi.

"İMAM HATİP ORTAOKULLARI ŞART"

Eğitim Bir-Sen İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak, böyle bir çalışmadan haberi olmadığını ancak, imam hatip ortaokulları açılması için talep olduğunda buna destek vereceklerini söyledi. Şenocak şöyle konuştu:

"Dilekçenin anlamı yok, zaten belli oranlarda imam hatip ortaokulları açılacak. İmam Hatip Lisesi olan yerlere ortaokulu, imam hatip lisesi olmayan Narlıdere, Balçova, Güzelbahçe, Urla’ya ya da Konak gibi merkez ilçelere imam hatip lisesi ve ortaokulu açılmalı. Dilekçe çok önemli değil, talebe göre ya da somut kayıtlara göre imam hatip ortaokullarının artacağı ya da azalacağı belli olur. Bazı imam hatip liseleri yeni kuruldu, 70-80 civarında öğrencileri var. Seneye sayı artar. İmam hatiplere ilgi artıyor çünkü katsayı engeli ortadan kalktı. Ortaokullar imam hatip için önemli bir süreç. Formasyon gerekiyor. Bunun alt yapısını imam hatip ortaokulunda almadan lisesinde devam etmek zor. Onun için imam hatip ortaokulları doğal mecrasında yerini bulacaktır, bir zorlama yok. İmam hatiplerin hak ettiği yere gelmesi için her türlü desteği veririz."



NC(İÖ/İD)