Valilik toplantı salonunda basın mensuplarının karşısına geçerek selle ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğünü dile getirdi. Vali Aksoy, "Sel felaketi sonrası kurulan kriz merkezi tarafından yapılan çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir. Su dolan binaların deşarj işlemleri ve dere yataklarının temizlenmesi, ön hasar tespiti çalışmaları AFAD, İl Özel İdaresi, Büyükşhir Belediyesi ve Canik Belediyesi tarafından yürütülmektedir. Oluşturulan 15 kişilik ekiple hasar tespit çalışmalarında 451 konut, bin 326 işyeri, 6 cami, 1 spor salonu, 1 okul, 1 ahır, 153 depo ve 1 köprü olmak üzere 1940 bağımsız yapının tespiti yapılmıştır. Çalışmalarımızın yarın itibariyle bitirilmesi planlanmaktadır" dedi.

Samsun'da meydana gelen yağışların 5 bin yılda bir gelebilecek boyutta olduğunu söyleyen Vali Aksoy, "DSİ Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, özellikle DSİ'nin planlama çalışmaları kapsamı içerisinde yaptığı programlarda 500 yılda bir gelecek olan afetlere göre projeler gerçekleştirilir ve bu projelere göre çalışmalar yürütülür. Buradaki yağış miktarı neredeyse 5 bin yılda belki gelecebilecek boyutta. Ön görülenin çok çok üstünde bir yağış miktarının olduğu ortaya çıktı" diye konuştu. 

Mağdur olan ailelerin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait olan Toplu Konut İdaresi'ndeki konutlara ve resmi misafirhanelere yerleştirildiğini ifade eden Vali Aksoy, "Sel ve su taşkınlarında 11 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Aşırı yağışların başladığı ilk günden itibaren arama, kurtarma çalışmalarına toplam 200 personel, 17 su üstü ve su altı ekibi, 25 arama kurtarma aracı, 5 arama kurtarma botu, 1 arama kurtarma köpeği katılmıştır" diyerek şöyle devam etti: "Başbakanlık'tan 2.5 milyon Lira il valiliğin emrine geldi. Bugün itibariyle özellikle konutları zarar gören ailelere ilk aşamada biner lira olmak üzere 451 bin lira dağıtımına başlıyoruz. Haftasonu olması nedeniyle elden kimlik karşılığında verilecektir. Selde zarar gören vatandaşlardan da iki ay boyunca elektrik faturası alınmayacaktır." 

Toplantının sonunda valilik tarafından, basın mensuplarına, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın helikopter ile havadan çektiği fotoğraflar dağıtıldı. Ancak dağıtılan 20 fotoğraf içerisinde TOKİ alanından sadece tek bir kare bulunması ve onun da uzak olması dikkat çekti.



MS,YK (İS/RT)