Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, gazetecilere, çocuklara verilen isimlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ailelerin çocuklarına Kuran-ı Kerim'den faydalanarak çeşitli isimler verdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Aileler ismin Kuran'da geçmesine önem gösteriyor. Ancak Kuran'da geçen her ismin çocuğa verilmesi de uygun değil. İsimlerin anlamını doğru bilmek gerekir. Kuran'dan isim konulurken ismin manasını iyi öğrenmek gerekir. Bir bilene, uzmana danışmakta fayda var" dedi.

Bazı isimlerin farklı anlamları olduğunu dile getiren Müftü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, "Kız çocuklara verilen isimlerden Sanem, 'put' anlamına gelmekte. Çocuğa verilmemeli. Aleyna ismi de ailelerin sıkça kullandığı bir isim. Aleyna da 'sıkıntı, bela' anlamına geliyor. Kezban, 'yalancı' demek. 'Kuran'da geçen her kelime isim olur' mantığı ile düşünülmemeli. Bekir, 'deve yavrusu' demektir. Hz. Ebubekir'in ismi Abdullah'tır, Ebubekir lakabıdır. Bu husus karıştırılmamalıdır" diyerek çocuklara verilmesi gereken uygun isimler hakkında bilgi verdi.

Müftü Yrd.Doç.Dr. Hayrettin Öztürk, "Erkeklere Muhammed, Mehmet, Abdullah, Mahmut, Ali, Hasan, Hüseyin, kızlara Fatma, Kevser, Hatice, Zehra gibi isimler çocuklara verilmesi uygundur. Peygamber efendimizin en çok sevdiği isimler ise Kevser ve Abdullah'tır. Allah'ın isimlerinin de çocuklara verilmesi uygun değildir. Mesela Rahman, Celil gibi Allah'ın isimlerinin çocuklara verilmesi doğru olmaz. Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet de 'hiç kimseye muhtaç olmayan' demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur. İsim her dilden olabilir. Yeter ki anlamı güzel olsun. Peygamberlerin isimleri de çocuklara verilebilir" diye konuştu.



YK(MS/SS)