Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Volkan Kıran 2012-13 temsil dönemini ünlü 'Madama Butterfly' ile açtıklarını söyledi. Ekim ayı itibariyle ilk temsilin sahnelendiğini belirten Kıran, yeni dönemde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yeni dönemde ayda ortalama 15 temsil yapmayı planladıklarını dile getiren Kıran, şöyle dedi:

"Yeni sanat sezonuna dünyaca ünlü opera denildiğinde ilk akla gelen eserlerden olan 'Madama Butterfly' operasıyla başladık. Samsun’da çok güzel bir seyirci kitlesi var. Seyirci kitlemizin beklentilerini karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz. İlk temsilimize de ilgi oldukça güzel oldu. Temsillerimizim doluluk oranı yüzde 90’ın altına inmiyor. Bu da bizi oldukça mutlu ediyor." 

Temsil salonu içerisinde engellilerin daha rahat ulaşabilmeleri sağlamak için çeşitli düzenlemeler yaptıklarını da söyleyen Kıran, "Özellikle tekerlekli sandalyede yaşamlarını sürdüren arkadaşlarımız için bir sıra koltuğu sökerek yer yaptık" diye konuştu. Çocuk eserlerine büyük önem verdiklerine dikkat çeken Kıran, şöyle devam etti:

"İleri medeniyetler seviyesine ulaşmanın anahtarı kültürdür. Biz çocuklarımızın opera ve bale ile tanışmalarını istiyoruz. En azından bir defa temsilleri seyredip bir fikir sahibi olmalılar. Daha sonra değerlendirmesini yine kendileri yapabilirler. Bu kapsamda ‘Opera zamanı’ isimli eserimizi sahneleyerek çocuklarımızı opera ile tanıştırıyoruz. Eserde opera ve bale hakkında bilgiler veriliyor. Yeni sezonda köy okullarından çocuklarımızı getirip operayla tanıştırmak istiyoruz. Hem temsil seyredecekler hem de hazırlık aşamasında kostüm, dekorasyon, sanatçıların eserlere nasıl hazırlandıkları gibi konularda onlara müdürlüğümüzdeki bölümleri gezdirip bilgi vereceğiz." 

Toplam 150 kişilik bir ekiple çalıştıklarını belirten Kıran, Samsun dışında 20 merkezde turneye giderek çevre illerde de temsilleri sahneleyeceklerini söyledi.



YK(MS/İD)