Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliği ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarındaki yeni düzenlemelere tepki gösteren 19 Mayıs Kutlamaları Platformu üyesi 12 sivil toplum kuruluşu, bugün Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Yeni düzenlemeyle 19 Mayıs günü saat 8.00’de Atatürk Anıtı önünde yapılacak törenlerde anıta sadece Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile sporcuların çelenk sunacak olması nedeniyle platform üyesi sivil toplum örgütü temsilcileri bugün Atatürk Anıtına çelenklerini koydu.

"TÜRK BAYRAĞI VE İLKADIM TOPRAĞI ANKARA'YA GÖNDERİLDİ"

Çelenk sunumunun ardından Samsun Akademik Elemanlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Çelik, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Elemanları Derneği’ne gönderilecek Türk bayrağı ile İlkadım İlçesi’nden alınan toprağı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Öznur Biçer’e teslim etti. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Tören sonunda platform üyeleri Atatürk Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan'ın da katıldığı törende yaklaşık 150 kişi yer aldı. 

Tören sonunda konuşan 19 Mayıs Kutlamaları Platformu Sözcüsü Emin Kırbıyık, yapılan düzenleme sonucunda anıta çelenk sunumunun kaldırıldığını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Biz tepkimizi dile getirmek için 24 saat öncesinden idareden izin almak kaydıyla çelenklerimizi bugün Atatürk Anıtı'na koyduk. Daha önce Samsun’dan yola çıkarılıp Atamızın gittiği güzergahı takip ederek Cumhurbaşkanına sunduğumuz Sevgi Bayrağı ve toprağımız vardı. O da kaldırıldı. Bayramlarımıza sahip çıkmak istiyoruz. Bu coşkuyu halkımıza yaşatmak istiyoruz. Bu coşkuyu halkımıza yaşatmak istiyoruz. Halkla bütünleşmek istiyoruz. Ötekileştirmek istemiyoruz. Yapılanları tasvip etmiyoruz. Yapılanlar bize göre ötekileştirmedir. Halkımızın takdirine bırakıyoruz."

19 Mayıs Platformu üyelerinin yarın saat 14.00’da de Türk bayrakları ile bir yürüyüş düzenleyeceği belirtildi.