Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 5 kişinin hayatını kaybettiği TOKİ konutlarında incelemeler yaptı. Bakan Kılıç, bölgenin yarım yüzyıldır gecekondu olarak kullanıldığı belirterek, "Bölge eski gecekondu yerleşim yeri, ilkel yapılar vardı. Eğer kentsel dönüşüm olmasaydı yaşanacak kaybın hesabını yapmak mümkün olmayacaktı. Eleştirilere bu yönüyle bakmakta fayda var" dedi.

Canik ilçesinde yoğun sağanak yağışı nedeniyle taşan Mert ırmağının sularında hayatını kaybeden 9 kişinin öldüğü yerlerde incelemeler yapan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, vatandaşlarla görüşerek başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Bakan Kılıç, 9 kişinin öldüğünü, 1 kişinin de kayıp olduğunu söyledi.  Ardından yaşanan sel olayını değerlendiren Bakan Kılıç, "Elim ve üzücü bir hadise yaşadık. Henüz bulunamayan 1 vatandaşımız var. Arama çalışmalar devam ediyor. 9 can kaybımız var. Hadisenin cereyan ettiği ilk andan itibaren valilik, belediye ve tüm kurumlarımız alınabilecek tüm tedbirleri aldılar. Ancak 3 ayrı dere bölgesinde meydana gelen taşkınla birlikte 9 can kayıp oluyor. Bir yandan tedbirler alınıyor. Bir yandan yaralar sarılmaya çalışılıyor. Gerekli değerlendirmeler yapılıyor. TOKİ ve DSİ ile gerekli temasları sağladık. Ankara'dan uzman bir ekip geliyor. Bu bölge Samsunu bilenler biliyor. Bu bölge eski gecekondu bölgesi. Adeta teneke kent olan bir bölge idi. Kentsel dönüşümle birlikte yeniden yapılandırıldı. Temennimiz bir daha böyle acılar hiç yaşanmasın. 9 can kaybımız var. Bunu hiç bir şeyle teselli edemeyiz. Ancak kentsel dönüşüm gelmeseydi. Tabiki bununla teselli bulacak değiliz. Kentsel dönüşümün ne kadar farklı bir proje olduğu bir kera daha ortaya çktı. Kentsel dönüşüm projesine herkesin destek vermesi gerektiği bir kez daha otaya çıktı" dedi.

Dere kenarına yapılan konutlarla ilgili eleştirilere yanıt veren Bakan Suat Kılıç, "TOKİ gerekli açıklamaya yapacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı gereken açıklamayı yaptı. Bu bölge eski gecekondu yerleşimi. İlkel yapılar vardı. Eğer kentsel dönüşüm olmasaydı, yaşanacak kaybın hesabını yapmak mümkün olmayacaktı. Eleştirilere bu yönüyle bakmakta fayda var" diye konuştu. Bölgenin yarım yüzyıldır gece kondu bölgesi olduğunu belirten Bakan Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tüm tedbirleri almamız lazım. İskan ruhsatı verilmeyen bölgelere yerleşmemeliyiz. Bu tür konularda herkesin gerekli tedbiri alması gerekir. Bu kadar can kaybı var. Can kabı olduğu içinde başka bir şey aramaya gerek yok.Tesilli aramaya gerek yok. İlgili tüm kurumlar gerekli adımları atıyor. Aklınıza katılan tüm sorular ihmal, kusur, yanlış yapılanma bunun ilgili tüm değerlendirmeler yapılıyor. Olayın yargı boyutu varsa oda değerlendirilecektir. Can kaybınını olduğu yerde tesilli aramak mümkün değil. Yüreğimizde yangın var, matem var. Yangının olduğu yerde de tesilli arayamayız."

Gençli ve Spor Bakanı Suat Kılıç, daha sonra selden zarar gören diğer yerleri gezerek bilgi aldı.


MS(İS/AAA)