Ulu Önder Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a çıkışının 93'üncü yıldönümü kutlamaları saat 08.00'de Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Buradaki törene Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları ve görevlileri katıldı. İl Müdürü Ömer Altınsoy anıta çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. Yeni düzenleme öncesi geçmiş yıllarda ise çelenk koyma törenine il protokolü, siyasi partiler, sivil toplum örgütü temsilcileri de katılıyordu.

Ardından Tütün İskelesi'nde yapılan törenlere ise Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Milletvekili Ahmet Yeni, CHP Milletvekilleri Haluk Koç ve İhsan Kalkavan, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

ATATÜRK'Ü SEMBOLİZE EDEN BAYRAK TÖRENLE KARAYA ÇIKARILDI

Tören programı okunduktan sonra küçük bir karışıklık meydana geldi. Önce Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncuları Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkmalarını canlandıracakken, deniz subayları ve öğrenciler Atatürk'ü sembol eden Türk bayrağını temsili Bandırma vapurundan karaya çıkardı. Ancak uyarı yapılınca Bayrak tekrar Bandırma vapuruna geri gönderildi.

Tiyatro oyuncuları Atatürk'ün Samsun'a çıkışını canlandırdı. Atatürk'ü oynayan tiyatro oyuncusu Yaşar Gündem, halkı selamlarken büyük alkış aldı. Daha sonra Ulu Önder Atatürk'ü sembolize eden Türk bayrağı top atışları eşliğinde, bir deniz subayı, iki deniz eri ve 2 öğrenci tarafından temsili Bandırma Vapuru'nun bulunduğu alandan top atışlarıyla karaya çıkarıldı. Deniz subayları tarafından kara subaylarına öpülerek teslim edilen bayrak, göndere çekilmek üzere resmi kutlama törenlerinin yapılacağı 19 Mayıs Stadı'na alkışlar eşliğinde götürüldü.

2 BİN KİŞİ BAYRAKLARINI SALLAYARAK KURTULUŞ YOLUNDA YÜRÜDÜ

Törenden sonra protokol üyeleri ile çeşitli illerden gelen öğrenci ve vatandaşlar Atatürk'ün Samsun'a çıktıktan sonra ikametgahına ayrılan ve bugün 'Gazi Müzesi' olarak düzenlenen tarihi binaya yürüyerek gitti. Kurtuluş Yolu olarak adlandırılan güzergahtan yürüyen yaklaşık 2 bin kişi, ellerinde Türk bayraklarını sallayarak, marşlar söyledi. Daha sonra kutlamalar 19 Mayıs Stadı'nda devam etti.