Samsun’un Tekkeköy İlçesi'nde kurulu, 400 işçinin çalıştığı Eti Bakır İşletmeleri’nde yeni kurulan ünitede kullanılacak 30 metre yüksekliğindeki amonyak tankının montajından sonra, 300 ton ağırlığındaki kapak, vinçle tanka yerleştirilmek istendi. Ancak vincin halatı ağırlığa dayanamadı ve koptu. Tonlarca ağırlığındaki kapak, çalışma yapan işçilerin üzerine düştü. Dün saat 14.30’da meydana gelen kazada işçiler Hüseyin Bayrak, Güven Demirel, Sadık Kurultay, Hüsamettin Taşsümer ve Fatih Açıkel yaşamlarını yitirdi, 1’i ağır 11 işçi yaralandı. Fabrikaya çok sayıda ambulans, arama kurtarma ekipleri ve itfaiye ekibi sevk edildi. Demir yığınları arasında başka işçi olup olmadığı araştırıldı. Zaman zaman sessiz kalarak enkaz alanında dinleme yapan ekipler, arama kurtarma köpeklerinden de yararlandı. İşçiler de listeden yoklama yaparak kayıpları belirlemeye çalıştı.

10 KİŞİ GÖZALTINDA

Olayın ardından Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında ise 10 kişi gözaltına alındı. Soruşturma devam ederken Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, bugün yaptığı açıklamada olayın en ince ayrıntısına kadar araştırıldığını, her türlü iddianın soruşturulduğunu ifade etti. Yeldan, şunları söyledi:

"Dün öğle saatlerinde amonyak tankının kapağının kaynak ve montaj işlemleri sırasında meydana gelen bir kaza. Çapı 38 metre olan bir tank kapağı, taş levhalar birbirlerine kaynak yapılmak suretiyle birleştirilen kürenin devrilmesi ve çökmesi sonucu meydana gelen kaza oldu. 38 metre çapındaki bir kütle, burada çalışan 46 işçinin üzerine çöktü. 4'ü olay yerinde, 1'i de hastanede olmak üzere 5 işçi hayatını kaybetti. 11 işçi de yaralandı. 3 cumhuriyet savcısı ve işçi sağlığı uzmanları tarafından oluşan bir heyetle olay yerinde hemen inceleme yapmaya başladı. Çalışan işçilerin beyanları alındı. Sözleşmelere el konuldu. İşveren, yüklenen ve alt yüklenen kontrol görevlisi yetkilileri ile vinç operatörü olmak üzere toplam 10 kişi gözaltına alındı. Soruşturmayı asayiş cinayet bürosu ekipleri de en ince ayrıntısına kadar inceliyor."

'2 İDDİA ARAŞTIRILIYOR'

Bilirkişi heyetinin bu sabahtan itibaren tekrar olay yerine gidip ayrıntılı bir inceleme yaptığını kaydeden Başsavcı Ali Yeldan, "Olay yerinde hayatını kaybeden işçilerimiz ağırlık ve basınca bağlı baş ve göğüs travması ile ezilme sonucu hayatlarını kaybetmişlerdir. Her türlü iddia araştırılıyor. İki iddia var söylenen. Bu ayın 25'inde işin teslim edilmesi için aceyle ve tedbirsiz yapıldığı yönünde bir iddia var. Bir de projeye aykırı bir çalışma yapıldığı yönünde. Bunların hepsi araştırılıyor. Vinçle ilgili bir araştırmamız da var" dedi.

Olayda gözaltına alınan Çel-Kon şirketi yetkilileri İ.Ç. (49), H.Ç. (56), Eti Bakır İşletmeleri sorumlusu A.O.C. (34), Çel-Kon şirketinin işi verdiği taşeron firmanın sorumlusu İ.A. (38), formen sorumlusu H.B. (42) ile Y.K.B. (52), B.D. (35), A.Ö. (65), O.Y. (62) ve S.D. (34) hakkında 'taksirle ölüme sebebiyet vermek'ten işlem yapıldı. Gözaltında bulunan 10 kişinin sorgularının sürdüğü belirtildi.

CENAZELER TOPRAĞA VERİLİYOR

Bu arada dün işletmeye gelerek incelemelerde bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın iki işçinin kayıp olduğunu, işe gelmeme ihtimallerinin yüksek olduğunu belirtilmesi üzerine yapılan araştırmada, söz konusu işçilerin izinli oldukları belirlendi.

Eti Bakır İşletmeleri'ndeki faciada yaşamlarını yitiren işçilerden Hüseyin Bayrak, Hüsamettin Taşsümer ve Fatih Açıkel'in cenazeleri Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde, Güven Demirer'in cenazesi ise Ordu'nun Gürgentepe İlçesi'nde bugün toprağa verilecek. Sadık Kurultay'ın memleketi Kütahya'ya gönderilen cenazesinin ise yarın toprağa verileceği belirtildi.

SENDİKA ŞUBE BAŞKANI: KÖLE DÜZENİ YARATILDI

Öte yandan Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şubesi Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan 5 işçinin öldüğü, 11 işçinin de yaralandığı kazayla ilgili açıklama yaptı. Özelleştirmeleri ve ardından yürütülen politikaları eleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye’de son yıllarda sermayeye dikensiz gül bahçesi yaratmak için özelleştirmelerle kamusal alan tasfiye ediliyor. Özelleştirilen bu kamu işletmelerinde sendikasız, güvencesiz, iş ve işçi güvenliğinden yoksun, açlık sınırındaki ücretlerle işçilerin çalıştırıldığı bir çalışma düzeninin içerisine girilmiştir. Özelleştirilmeyen kamu kuruluşlarında ise taşeron işçilik adı altında modern bir köle düzeni yaratılmıştır. Türkiye’de çalışma hayatında gelinen son nokta da kuralsızlığın ve hak gasplarının hakim olduğu, işçilerin korumasız ve örgütsüz olduğu, iş güvenliğinin ve işçi sağlığının hiçe sayıldığı insanlık dışı bir sömürü düzeni egemen olmuştur."

Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sıraya yerleştiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye’de her 8 saatte ortalama 1 işçi hayatını kaybetmektedir. Her yıl ortalama 1500 işçi hayatını kaybetmektedir. Son 10 yılda 10 bin 723 işçi yaşamını yitirmiştir. Bütün bunlara iş kazası demek haddinden fazla iyimserlik olur. Yaşananlar iş kazası değiş iş cinayetleridir. Bu köle düzeni ile mücadele etmek tüm insanlığın görevi olmalıdır. Sendikalı, güvenceli, iş güvenliği ve işçi sağlığının esas olduğu çağdaş çalışma koşullarının egemen olduğu bir düzen içinde çalışmak tüm emekçilerin hakkıdır."

Erdoğan, Eti Bakır İşletmeleri'ndeki kazayla ilgili teknik rapor ve soruşturma tamamlandıktan sonra değerlendirme yapacaklarını söyledi.



DHA(MS/SS)