Sürü psikolojisi ile hareket eden insanların hayatları boyunca hiç yapmayacağı şeyleri maç izlerken aniden yapabileceğine dikkat çeken Sümer Öztanrıöver, "Kalabalıkların zekası düşüktür. Kalabalıklarda düşünmeyle ilgili bizi insan yapan fonksiyonlar devre dışı kalır. Kalabalıktaki bireyler, saldırıya uğrayan hayvanlar gibi ilkel tepkiler verirler. Toplumdan etkilenen ve sürü psikolojisiyle hareket eden insanlar, yapmayacakları şeyleri yapabilirler" dedi.

'FUTBOL BİR OYUN

Futbolun oyun olduğu unutulmaması gerektiğini belirten Öztanrıöver şöyle konuştu:

"Fanatizmde bir ötekileştirme vardır. 'Ben' ve 'O' vardır. 'O', yani öteki düşmandır. Maç izlenirken karşı takıma tahammül edememe, fırsat bulunsa zarar verme gereksinimi var. Kendi desteklediği takım yendiğinde dahi karşı tarafı aşağılama isteği oluyor. 'Karşı tarafın canını daha çok acıtmalıyım' deniliyor. Uygar insan kendini ne başkalarından üstün ne de aşağıda görür. Ama ötekileştirmede, yani uygar olmayanlarda, üstün gördüğünde tehdit, aşağı gördüğünde de ezme durumu ortaya çıkar."

'RAHATSIZLIĞI OLAN TEK BAŞINA İZLESİN'

Fiziksel rahatsızlığı olanların da özellikle derbilerde dikkatli olması, sıkıntı yaratacağını düşündüğü durumlarda tek başına maç izlemesi gerektiğini belirten Öztanrıöver şöyle devam etti:

"Maç izlenirken bir öfke var. Sadece karşı takıma değil, bazen kendi takımımıza karşıda bir öfke var. Yani aslında biz maçı izlerken oyunun içinde oluyoruz. Televizyonda maçı izlerken sanki sahada biz varız ve savaşıyormuşcasına, fiziksel ve ruhsal belirtiler ortaya çıkıyor. Aşırı heyecan, kaygı, pozitif ve negatif beklenti içine giriyoruz. Bu durum sizin tansiyonunuzu yükseltiyor. Kalp atışlarınızı arttırıyor. Kişiler bu tip durumlarda eğer çok tepki veriyorlarsa kalabalıkla maç izlememeliler. Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastalığı olanlar varsa kalabalıkla maç izlemesin. İmkanları varsa maçı tek başına veya az kişiyle izlemeliler. Yoksa derbi heyecanını yaşayım derken sağlık sorunu çekebilirler."