Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde, 70 çiftlikte safkan Arap yarış atı yetiştiriciliği yapılıyor. Yarış atı sahipleri, şampiyonluk elde etmiş ünlü safkan Arap yarış atlarını emeklilik veya sakatlılık döneminde para karşılığı çiftleştirerek, gelir elde ediyor.

"PARA KARŞILIĞI KISRAKLARLA ÇİFTLEŞİYOR"

İlçede çiftliği bulunan 60 yaşındaki Kavas Altın, yıllarca koşarak kendisine para kazandıran yarış atlarının, şimdilerde çiftleşme yöntemiyle gelir elde etmesini sağladığını söyledi. Çiftliğinde 5 atı bulunduğunu anlatan Altın, "Bizim çiftlikte bulunan atlar, daha önce birçok kez koşularda şampiyon oldu. Atlarımız sakatlandığı veya yaşlandığı için koşulardan çektik ve onları aygır olarak kullanmaya başladık. Şu anda atlarımız, cinsi, soyu ve kazandığı şampiyonluklara göre 2 ile 15 bin lira arası değişen para karşılığı kısraklarla çiftleşiyor" dedi.

YARISI PEŞİN, YARISI DOĞUMDAN SONRA

Sahip olduğu kısrağı ilçedeki seçtikleri aygırlarla birleştirerek yarış atı sahibi olmak isteyenler, anlaştıkları ücretin yarısını peşin, yarısını ise doğumun gerçekleşmesinin ardından ödüyor. Yarışlarda şampiyon olarak yıllarca sahibinin yüzünü güldüren, sakatlandığı veya koşamaz duruma geldikten sonra ise bu görevini çiftleşerek para kazandıran atların, iyi beslendikleri ve aylık maliyetlerinin bin lirayı bulduğu bildirildi.



AL(HK/AK)