İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya Ogün Samast katılmazken taraf avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Celal Ünal dava dosyasına gelen evrakları okudu. Başkan Ünal, Ergenekon davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Ergenekon dava dosyalarındaki duruşma zabıtlarında Hrant Dink'in isminin geçtiği bölümlerin gönderildiğini belirtti.


SORUŞTURMA GENİŞLETİLSİN TALEBİ


Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu da başından beri soruşturmanın etkili yapılmadığını bu nedenle örgütün üst yapısının açığa çıkarılamadığını beyan ettiklerini belirterek, "İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamada savcılık esas hakkındaki mütaalasında bizim etkin soruşturma yapılmadığına ilişkin beyanlarımızı doğrulamıştır. İnsan hakları Mahkemesi ve DDK'nın tespitleri de bu yöndedir. Bu sebeple soruşturmanın genişletilmesine yönelik talebimizin örgütsel yapının açığa çıkarılması bakımından kabülüne karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.


ERGENEKON İDDİANAMELERİ İSTENDİ


Sanık Ogün Samast'ın avukatı Levent Yıldırm ise bu talebin reddine karar verilmesini istedi. Avukat Yıldırım, "Bu talepler bizim kovuşturmamızı direk etkileyecek talepler değildir. Talepler dosyamızı gereksiz yere sürüncemede bırakacaktır. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde beraat kararı verilmiştir. Davayı uzatmakla bir neticeye varılamayacaktır" diye konuştu. Mahkeme heyeti, Ergenekon davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden iddianamelerin bir örneğinin istenmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın temyiz aşamasında olduğunu, bu davanın sonuçlandırılmasının beklenmesini karara bağladı. Duruşma bu nedenle 18 Eylül 2012 tarihine ertelendi.


BERAAT KARARI TEMYİZ EDİLMİŞTİ


Gazeteci Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmekten ceza alan Ogün Samast'ın "terör örgütü üyeliği" suçuna ilişkin dava dosyası ayrılmıştı. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi Samast'a "tasarlayarak adam öldürmek" ve "ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme ayrıca ayrılan dosya hakkında hüküm vermek için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını beklemişti. Mahkeme, aralarında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de bulunduğu sanıklara yeterli delil olmadığı gerekçesiyle örgüt üyeliği suçundan beraat kararı vermişti. Karar temyiz edilerek Yargıtay'a gönderilmişti.


(BB)