Oda TV davasının 10. duruşmasında tutuksuz sanık İklim Ayfer Kaleli savunması için kürsüye alındı. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, İklim Kaleli'nin hareketlerini gözlemleyerek gergin olduğunu ve duruşma aralarında ağladığına tanıklık etmeleri nedeniyle CMK 200. maddesi (suç ortaklarından birinin veya bir tanığın gerçeği söylemeyeceğinde endişe edilirse sorgu ve dinleme sırasında sanıkların salondan çıkarılır) gereğince Kaleli'nin savunmasının diğer sanıkların salondan çıkarılarak yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Bu karar üzerine sanık avukatları savunma haklarının engellendiği gerekçesiyle itiraz etti.


"İKLİM KALELİ'NİN SÜREKLİ AĞLADIĞINI GÖRDÜK"


Kararın ardından Kaleli dışındaki sanıklar duruşma salonundan dışarı çıkarıldı. İzleyicilerin de dışarı çıkması yönünde verilen karar üzerine avukatlar ilgili madde gereğince, izleyicilerin dışarı çıkmasının gerekmediğini söyleyince izleyiciler salona tekrar alındı. Mahkeme Başkanı Ekinci, "İklim Kaleli'nin sürekli ağladığını gördük. Hatta bu karar sizin de lehinize oldu farketmediniz" diyerek avukatların itiraz taleplerinin reddedildiğini açıkladı.


"KİMSE AVUKATIM OLMAK İSTEMEDİ"


Yaşananların ardından İklim Kaleli savunmasına Oda TV ile olan ilişkisine değinerek başladı. Kaleli, "O dönem ANKA, Habertürk, Sözcü ve Oda TV'ye iş başvurusunda bulunmuştum. Bana olumlu yanıtı Oda TV verdiği için orada çalışmaya başladım. Yalçın Küçük'le de Ulusal Kanal'ın gecesinde tanışmıştım. Onun dışında bir tanışıklığımız yok. Zaten hakkımdaki iddialardan sonrada bir daha görüşmedim. Beni tanıyacağını bile sanmıyorum" diye konuştu. Soruşturma sürecinde serbest bırakılmasına ilişkin yer alan haberlere tepki gösteren Kaleli, hakkında yürütüldüğünü iddia ettiği karalama kampanyasının sonucu olarak birçok avukatın kendisinin avukatı olmak istemediklerini belirtti.


"SONER YALÇIN İLE TALİHSİZ BİR KONUŞMA YAPTIM"


Oda TV davasından tutuklu yargılanan Soner Yalçın ile yaptığı telefon görüşmesini talihsiz olarak niteleyen Kaleli, "Soner Yalçın ile konuşmam mı beni burada savunma yapmaya itti? Deniz Baykal ile ilgili iddia ortaya atmadım, o telefon görüşmesinde bahsi geçen konu konuşuldu ve kapandı. Bu konuşma 44 gün sonra gazetelerde yer aldı. Neden bu iddiaların muhatapları susuyor? Beni komplocu ilan ettiler. Benim onurum ayaklar altına alınmadı mı?" diyerek sadece gazetecilik faaliyeti sürdürdüğünü savundu.


"BANA VEBALI GİBİ DAVRANIYORLAR"


"Hiçbir sanık bana merhaba demedi, bana vebalı gibi davranıyorlar" diyen Kaleli'ye, Mahkeme Başkanı Ekinci'nin, "Biz bunu gördüğümüz için böyle karar aldık" diye yanıt vermesi salonda gülüşmelere neden oldu. İddianamede yer alan telefon görüşmeleri tapelerini okuyarak bahsi geçen iddialarla ile ilgisi olmadığını söyleyerek savunmasına devam eden Kaleli'ye başkan Ekinci uzun sürüp sürmeyeceğini sordu. Kaleli'nin "Biraz daha var" demesi üzerine duruşmaya ara verildi.


(BB)