Afyonkarahisar'da 17 Ağustos 2011'de avukat Ersan Tolga Büyükmeriç, 3'üncü kattaki dairesinde gece uyuduğu sırada, evine temizlik ve ütü hizmetleri için gelen Hafise Ç.'nin sevgilisi Aykut Uğur'un bıçaklı saldırısına uğradı. Göğsünden ve çeşitli yerlerinden yaralanan Büyükmeriç, kendisini korumaya çalışırken, saldırganı kendi bıçağıyla öldürdü.

'Meşru müdafaa altında kasten adam öldürmek' ile suçlanan ve cinayetin ardından tutuksuz yargılanan Avukat Ersan Tolga Büyükmeriç'in hem mağdur hem de sanık olduğu davanın ilk duruşmasında beraat kararı çıktı.

Afyonkarahisar 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında sanık Büyükmeriç ile Hafise Ç. hazır bulundu.

'GEBER' DİYENE KADAR KABUS SANDIM'

Duruşmada dehşet gecesini anlatan Ersan Tolga Büyükmeriç, 16 Ağustos 2011 günü eve gece yarısından sonra gittiğini belirtti. Yorgun olduğu için salonda televizyon karşısındaki kanepede uyuya kaldığını anlatan Büyükmeriç, bıçak acısıyla irkildiğini, uyuduğu için yaşadıklarını kabus sandığını söyledi. Saldırganla boğuştuğunu ancak bu sırada bilincinin tam yerinde olmadığını vurgulayan Büyükmeriç, "Katille mücadele ederken kabus gördüğümü sanıyordum ama gerçekmiş. Bıçak acısına rağmen tam uyanamamış daha doğrusu ayılamamıştım. Olayın gerçek olduğunu da 'geber' diye bir ses duyunca anladım" dedi.

'TEK İSTEĞİM KENDİMİ KURTARMAKTI'

Saldırganın ilk olarak kendisini karın bölgesinden yaraladığını kaydeden Büyükmeriç, "Uyandığım için hayatta kaldım" dedi. Saldırganın elinde 2 bıçak olduğunu vurgulayan Büyükmeriç, şunları kaydetti:

"Saldırganın elinden bıçakları almaya çalıştım. Bu sırada sol elimden yaralandım. Bıçaklardan birini saldırganın elinden aldım. Aldığım bıçak babama aitti. Her şey çok kısa zamanda gelişti. İkimiz de bıçakları birbirimize doğru salladık. Karnıma, yüzüme, enseme ve kafama çok sayıda bıçak darbesi aldım. Sonra ikimiz de bıçaklarla koltukta boğuştuk. Elinden kaçıp yaralı halimle can havliyle giriş kapısını açıp 'imdat' diye bağırdım. Olayda hiçbir bilinçli harekette bulunmadım. Öldürme gibi bir niyetim olmadığı gibi tek isteğim kendimi kurtarmaktı."

'BANA DA TECAVÜZ ETTİ'

Aykut Uğur'un telefon numarasını bir televizyon kanalında alt yazılardan geçerken tesadüfen aldığını anlatan Hafise Ç. ise bir süreden beri ilişkisi olduğu Aykut Uğur'un Büyükmeriç'i öldürme planından haberi olmadığını söyledi. Aykut Uğur ile olan yasak ilişkisini bitirmek istediğini anlatan Hafise Ç., savunmasında şunları kaydetti:

"Aykut beni arayıp memlekete gideceğini, son kez görüşmek istediğini söyledi. Olmaz dediğimde ilişkimizi kocama anlatmakla tehdit etti. Temizliğe gideceğimi oraya gelmesini söyledim. Temizliği bitirdikten sonra geldi. Oruçlu olduğumu söylememe rağmen benimle ilişkiye girmek istedi. Karşı çıkmama rağmen bana zorla sahip oldu. Ben evden ayrıldım. Kendisi yola gideceğini ve tıraş olacağını söyledi. Avukat beye saldıracağından haberim yoktu."

İLK DURUŞMADA KARAR ÇIKTI

Büyükmeriç'in avukatı Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin ise yaptığı savunmada olayın hukuk fakültelerinde, 'nefsi müdafaa konusunda' örnek olarak yer alması gerektiğini söyledi. Büyükmeriç'in hayatını kurtarmak için tekme tokat mücadele ettiğini ve ağır yaralandığını belirten Avukat Şahin, sanık Hafise Ç.'nin emniyetteki ifadesiyle mahkemedeki ifadesinin çelişkili olduğunu hatırlattı.

Tarafların savunmasının ardından mahkeme heyeti Ersan Tolga Büyükmeriç'in 'can korkusu ve telaş içinde makul hareket etme yeteneğini büyük ölçüde kaybettiği' yönünde karar verdi. Cinayeti 'nefsi müdafaa' sınırları içinde değerlendiren mahkeme heyeti Büyükmeriç'in beraatına karar verdi. Mahkeme, 'öldürmeye teşebbüse yardım suçu'ndan delil yetersizliğinden beraat eden Hafise Ç.'yi, 'konut dokunulmazlığını ihlal' suçundan, 2 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı. Hafise Ç.'nin cezası 5 yıl süreyle ertelendi.