2010- 2011 yılında İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından maddi olarak desteklenen 'Çeşme Yarımadası’nda Çelik Yöntemiyle Sakızlık Kurulması' projesi kapsamında Çeşme Çiftlikköy’de oluşturulan sakızlıkta bakım çalışmaları düzenli olarak sürdürülüyor. Urla Kuşçular Orman Bakım Ekibi’ne bağlı 10 işçinin katıldığı son bakım çalışmaları da proje sorumlusu Orman Yüksek Mühendisi Nadire Albayrak Bakmaz gözetiminde yapıldı.

Bakmaz, DHA’ya yaptığı açıklamada, proje gereği arazinin dikime hazırlanması çalışmalarına Haziran 2010’da başlanıldığını söyledi. Nadire Albayrak Bakmaz, toplam 13 dönümde oluşturulan üç ayrı parselde, tutma oranlarının belirlenebilmesi için 2010 yılı Kasım ayı ile 2011 yılı Şubat ayları arasında 600 fidan dikimi yapıldığını kaydetti. Bakmaz, "Kasım ayında dikilen fidanların tutma oranı yüzde 88 olurken, Şubat ayında dikilen fidanların tutma oranı yüzde 35’te kaldı" dedi. Bakmaz, geçen yıl haziran ayında yapılan proje kapanış toplantısında, sahanın başarısına ait sağlıklı bilgilerin yaz kuraklığından sonra belli olacağını ifade ettiklerini vurguladı. Bakmaz, şunları kaydetti:

"Geçen yıl dikimleri Şubat ayında tamamladık. Yağış mevsimi olması nedeniyle mayıs ayına kadar sulama yapılmadı. Mayıs ayından itibaren yaz sezonunda haftada bir sulama yapılmasının tutan çeliklerin kurumaması için yeterli olduğunu gördük. İlk dikilen çeliklerin tutma oranı yüzde 88 ile maksimum düzeyde oldu. Şubatta dikilen çelikler ise yeni yeni sürerken, henüz kendilerini toparlayamamışken havaların ısınması olumsuz bir etken oldu. Tutma oranı yüzde 35’te kaldı. Tutan çelikler arazi toprağını da sevdi. Bir yaşında olmalarına rağmen 40- 50 cm boy attılar. Bu sakız ağacı için oldukça iyi. Bugüne kadar bu konuda bilimsel bir çalışma yapıldığına dair hiçbir kaynakçaya ulaşamamıştık. Artık elimizde somut bilgiler var. Bu bilgileri bir kitap olarak yayınlama aşamasındayız. Gerçekleştirdiğimiz projenin bilimsel verilerini oluşturma ve belgesel çekimlerinden sorumlu olan eşim ziraat mühendisi Ali Bakmaz ile nisan ayında yayına hazır hale gelecek yaklaşık 120 sayfalık kitabın basımı için sponsor arayışındayız. Çeşme ve Karaburun Yarımadası’nda sakız üretimini yeniden ayağa kaldıracak ve üreticilere çok büyük maddi gelir sağlayacak bu girişim için destek bekliyoruz." 

Nadire Albayrak Bakmaz, elde edilen veriler ışığında tutmayan çeliklerin yerlerine bu yıl Kasım ayında İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yeni çeliklerin dikileceğini ve sahanın yüzde 100 başarıya ulaştırılacağını sözlerine ekledi.



UB(İÖ/BT)