Ödüller, geçen Cuma akşamı Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi - the Seed’de, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker’in ev sahipliğinde gerçekleşen törenle 7. kez verildi. Ödül töreninin açış konuşmasını Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı. Jüri adına söz alan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Direktörü İzak Atiyas jüri gerekçeli kararını açıkladı.

Bu yılki konusu “Küresel Krizlerde Türkiye Ekonomisinin Performansı” olarak belirlenen ödülde birinciliğe “Son Ekonomik Krizde Countercyclical Para Politikasının Türkiye’deki Etkinliği: Bir Doğal Deneyden Kanıtlar” adlı çalışmalarıyla, Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan Center for European Research’te araştırmacı olarak görev yapan Florin Misch ve Atılım Seymen layık görüldü. Yarışmanın ikincilik ödülünü ise "Türkiye’de Küresel Krizde Ticaret ve Cironun Mikro Ölçekte Evrimi” başlıklı çalışmaları ile İtalya'daki Universita Politecnica delle Marche'de görevli olan Alessina Le Turco ve Daniella Maggioni kazandı.

Bu yıl ilk defa verilen “İslam Sanatı ve Kültürü Jüri Özel Ödülü”ne Harvard Üniversitesi’nin ilk “Ağa Han İslam Sanatı ve Mimarisi” kürsüsü sahibi, Emeritus Öğretim Üyesi, geçen yıl aramızdan ayrılan Oleg Grabar layık görüldü. Oleg Grabar’ın ödülü Türk ve İslam sanatı ve kültürü alanında çalışmaların sürdürülmesi için kurulan “Oleg Grabar Memorial Found”a verildi.


Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü töreninde konuşma yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “'Türkiye’nin krize karşı dayanıklılığını veya kırılganlığını hangi etkenler belirliyor?', 'Şirketler ve aileler krizden nasıl etkilendiler?', 'Ne tür kamu politikaları krizin etkisini azaltabilir ve büyümeye geçişi kolaylaştırabilir?' sorularına cevap arayan araştırmaların gelecekte yaşanabilecek krizlere karşı oluşturulacak politikalara katkıda bulunmasını ümit ediyoruz” dedi. Bu sene, geçmiş yıllardan farklı olarak, “İslam Sanatı ve Kültürü Jüri Özel Ödülü”nün de takdim edileceğini belirten Sabancı, “Bu özel ödül için de, tıpkı, araştırma ödüllerinde olduğu gibi, alanında dünyanın sayılı uzmanları arasında olan bağımsız ve uluslararası bir jüri oluşturuldu. İslam sanatı ve kültürü alanında çok önemli çalışmalara imza atmış çok değerli bir kişiye bugün bu ödülü olmaktan ayrıca büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

Dereceye girenler ödüllerini, merhum Sakıp Sabancı’nın eşi Türkan Sabancı, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker’den aldılar.