İrfan Erdoğan-Bielefeld

 


Gece geç vakitlere kadar devam eden, konserde herhangi olumsuz bir hava yaşanmazken katılanların memnun ayrıldıkları da yüzlerinden okunuyordu...

 

Sakina Teyna Kimdir : 1973 yılında Muş’un Varto ilçesinde doğdu. Müzikle ilgilenen alevi bir ailede deyişlerle içiçe büyüdü. İlk, orta ve yüksek öğrenimi süresince amatör müzik gruplarında ve değişik korolarda yer aldı.1991 yılında İstanbul’da kurulan MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi) çatısı altında Kürtçe müzik alanında çalışmalarına başladı ve Koma Mezrabotan’da vokalist olarak yer aldı.


Değişik alanlarda çalışması nedeniyle müziğe uzun yıllar ara veren sanatçı, 2006 yılında yeniden profesyonel olarak müzikle ilgilenmeye başladı. Halil Uysal tarafından yapılan ve oldukça büyük bir izleyici kitlesine ulaşan Bêrîtan isimli filmde, müziği kendisine ait Bêrîtan isimli şarkı, filmin ana şarkısı oldu ve başka sanatçılar tarafından da seslendirilmiş şarkıyı yeniden sesledirerek, müziğe dönüş yaptı.Viyana İmprovize Caz Orkestrası eşliğinde yazdığı değişik tekstleri okuduğu ve şarkılar seslendirdiği konserler verdi.

Doğaçlama sokak tiyatrosu yapan bir tiyatronun son dört yıllık projelerinde şarkı ve tekstleriyle performans sergileyen Sakina, 2011 baharında TRİO MARA isimli bir kadın üçlüsü kurdu. Klasik Kürt Müziği eserlerini ve kadınlar tarafından söylenmiş şarkıları piyano ve keman eşliğinde seslendiren sanatçı, geleneksel formları modern formlarla harmanlayarak, deneysel çalışmalar yapmayı ilke edindi.

Avusturya, Almanya, Hollanda ve Fransa’da çok sayıda solo konserler yapan sanatçı, aynı zamanda Mehmet Akbaş ile de Avrupa’nın değişik ülke ve şehirlerinde ortak konserler yaptı.Sanatçı, 2012 yılı başında ilk solo çalışması olan ROYÊ Mİ isimli albümü ile dinleyenlerinin karşısına çıktı.Gazetecilik ve köşe yazarlığının yanısıra, insan hakları ve kadın hakları aktivisti olan Sakina, 2006 yılından beri Viyana’da çalışmalarını sürdürüyor...