Polonya'nın başkenti Varşova'da Cittaslow Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2011 yılında Sakin Şehir' ilan edilen, Gökova Körfezi’nin kıyısındaki Akyaka Beldesi çöp ve moloz sorunu yaşamaya başladı. Belediyenin çöpleri zamanında almadığını belirten belde sakinleri yeni açılan Kale Arkası yoluna molozların atıldığını dile getirdi. Orman içine çöplerin dökülerek çevre katliamı yapıldığını belirten Akyaka Yerel Yönetim Platformu üyesi 200 çevreci, belde girişinden başlayarak belediyenin önüne kadar yürüyüş yaptı. Aralarında yabancıların da bulunduğu platform üyeleri, İngilizce ve Türkçe 'Akyaka Çöpyaka Olmasın' dövizleri açtı. Grup sık sık slogan atarak çöplerin bir an önce toplanmasını istedi ve çöpleri belediye önüne bıraktı.

SORUMLULARDAN HESAP SORULSUN

200 kişilik grup adına konuşan Akyaka Yerel Yönetim Platformu Sözcüsü Alparslan Aydın, beldede çöp sorunun 2010 yılından bu yana yaşandığını söyledi. Çöpler düzenli alınmadığı için büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Aydın, "Akyaka beldesinin girişinden Kale Arkasına yeni açılan yola çöp ve molozlar döküldü. Sakin kent unvanı olan beldemiz çöp kent oldu. Belediye yetkililerine sürekli dilekçe yazarak sıkıntılarımızı bildirdik. Bu sorunun biran önce çözülmesini istiyoruz. Yol açmak gerekçesiyle ormana dökülen çöp ve molozlar derhal temizlensin. Sorumlulardan hesap sorulsun" dedi.

'ÇÖZÜM İÇİN YÜRÜYÜŞE KATILDIM'

Kendisini protesto eden yürüyüşe katılan Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, beldede çöp sorunu olduğunu ancak maddi yetersizlik nedeniyle bunu çözemediklerini söyledi. Çalca, "Beldemize günübirlik ziyaretçiler geliyor. 3 bin nüfuslu belde bir günde 15 bin nüfusa çıkıyor. Bunların bıraktığı çöp ve atıkları temizlemek için maddi kaynaklarımız yeterli değil. Bu sorunun çözülmesi için yürüyüşe katıldım" diye konuştu.