Sakaryalı hayvanseverler, Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın Hayvanları Koruma Kanunu'nun bazı maddelerini değiştirmek ve eklemeler yapmak amacıyla hazırladığı yasa tasarısına tepki olarak Ak Parti il binası önünde basın açıklaması yaptı. Dernek Başkanı İren Çatır, yasa tasarısının bugünkü haliyle kabul edilmesi halinde 'Yüzyılın katliamının' başlayacağını ve bunun tarihe bir insanlık suçu olarak geçeceğini öne sürdü. Çatır, "Başbakanımızın bu duruma müdahale edeceğine inanıyoruz" dedi. Açıklama ardından AK Parti İl Binası önüne siyah çelenk bırakan hayvanseverler Başbakan'a iletilmek üzere 'İmdat Mektubu' başlıklı metini il yönetimine teslim ederek partiden ayrıldı. 

NE YAZDILAR?

Sakaryalı hayvanseverler 'Sayın Başbakanımız' diye yazan mektuplarında Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki değisiklik tasarısının milyonlarca kedi ve köpeğin öldürülmesine zemin hazırlayacağını savundu. Hayvanseverler yasayla ilgili şu kaygılarını şöyle dile getirdi:

"Sokaktaki sahipsiz hayvan başına 300 lira para cezası konduğu için bu cezaya da tek mutahtap belediyeler olacağı için kedi ve köpekler için sürek avı başlatılacaktır. Sorunun çözümü için yurt genelinde kısırlaştırma seferberliği yapılmasını istiyoruz. Doğal parklar kedi ve köpeklerin etolojisine hem bilimsel hemde vicdani olarak uygun değildir. Onlar binlerce yıldır insanla birlikte yaşamaktadır. Bunun yerine insandan uzak ve izole olmayan geniş bahçeli bitkili ağaçlı bakımevleri oluşturulmasını talep ediyoruz. Hiç bir hayvan türü 'tehlikeli' olarak sınıflandırılamaz. Sahipsiz hayvanların meskenlerde beslenmesine hiç bir şekilde kısıtlama veya koşul getirilmemelidir.Zaten sakıncalı durumlarda mahkemeler yetkilidir. Petsohplarda hayvan satışı üretimi ve ithalatı da yasaklanarak üretim kontrol altına alınmalıdır. Hayvanat bahçelerini teşvik eden ve hayvanlar için en büyük ızdırahp kaynağı olan deneylere kolaylıklar getiren maddeler yasada yer almamalıdır. Yasa teklifiyle iskence yahanlara 750 lira para cezası yer almakta. Ancak, işkence yapılan hayvanın ölmesi halinde para cezasına çevrilerek 1 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Öldürme şartı içeren bu madde direkt olarak 'işkenceye hapis cezası getirilmeli' ve diğer cezalar da ağırlaştırılmalıdır."

 

AG(MB/İD)