İlk tören sabah saat 10.00'da cumhuriyet meydanında yapıldı. Buradaki törene hiçbir askeri tören kıtası katılmadı. Sadece Genelkurmay Başkanlığı'na ait Mehteran Takımı kısa bir gösteri yaptı. Günün anlamına ilişkin konuşma ise Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik tarafından yapıldı. Çelik, "Dün olduğu gibi bugün de ülkeyi bölmeye çalışan güçler var. Ama Sakarya Savaşı'nda ortaya konulan irade bugün de var" dedi.

DUA TEPE'DE TÖREN

Törenin ikinci bölümü Dua Tepe'de saat 15.00'de anıta çelenk sunulması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Buradaki törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Servet Yörük, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, bazı milletvekilleri ile askeri ve sivil erkan katıldı. Törende, Prof. Dr. Esat Arslan günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Arslan, Sakarya Savaşı'nın, Türk'ün yön belirleyicisi ve kader savaşı olduğunu belirterek, "Sakarya Savaşı 300 yıllık çözülmenin zafere dönüştüğü yerdir" dedi.

CANLANDIRMAYA BÜYÜK ALKIŞ

Topçu ve Füze Okulu tarafından Sakarya Savaşı'nın canlandırması sahnelendi. Savaş cephesi, Türk kadınının cephedeki orduya verdiği destek, savaş sırasında stratejik bölümler canlandırıldı. Canlandırmanın final sahnesinde Dua Tepe'nin alınışı ve Türk bayrağının buraya dikilmesi komutanlardan büyük alkış aldı. Töreni izleyen gaziler de bu sahnede gözyaşlarını tutamadı. Ayrıca final sahnesinde 'Cümhuriyeti biz böyle kazandık' pankartı açıldı ve izleyenlerce büyük alkış aldı.

Törenin son bölümünde Kara Havacılık Unsurlarından oluşan Helikopter geçişi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait F 16 ile F 4 savaş uçaklarının geçişi yapıldı.

OLİMPİYAT ŞAMPİYONLARI DUA TEPE'DEYDİ

Öte yandan Londra 2012 Olimpiyatları'nda 1500 metrede atletizm yarışmasında altın madalya alan Aslı Çakır Alptekin ile gümüş madalya alan Gamze Bulut, zafer coşkusunu Dua Tepe'de yaşadı. Polatlı Belediyesi'nin davetlisi olarak ilçeye gelen milli atletler, vatandaşlarla birlikte Dua Tepe'de törenleri izledi. Milli Atletler, "Çok duygulandık, her Türk gencinin gelip buraları görmesi, bu milli duyguyu yaşaması gerekir. Sahneleri izlerken yaşamış gibi olduk, tüylerimiz diken diken oldu" diye konuştu.

Öte yandan Polatlı Belediyesi milli atletlere sportif başarılarından dolayı arsa hediye etti. Sporcular, belediye düzenlenen törenle arsa topularını Başkan Yakup Çelik'ten aldı.



FK,MÖ(AY/COŞ)