17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Sakarya'da, hala 322 adet orta hasarlı bina yıkılmadı. Valilik ilçe belediyelerini hasarlı binalarla ilgili gerekli işlemlerin yapılması için uyardı. Uyarı yazısında şöyle denildi:

"İlimizde 1999 yılında meydana gelen depremlerde orta hasarlı olarak tespit edilen binaların onarım ve güçlendirmelerinin yapılması için verilen sürenin sona erdiği, bu yapıların tehlikeli bina konumuna girdiği belirtilerek bunlar hakkında 3194 sayılı imar kanununa göre gerekli işlemlerin yapılması istenmiştir. Yapılan incelemelerde bu gibi yapılar hakkında yeterince işlem yapılmadığı tespit edilmiştir. 3194 sayılı imar kanunu uyarınca yapılan ruhsat ve iskan izinleri verme, kaçak yapı işlemleri, tehlikeli yapılar hakkındaki işlemler: Belediye hudutları dahilinde belediyelerce, belediye hudutları dışında il özel idaresince yapıldığından, orta hasarlı yapılar hakkındaki işlemlerin bir an önce yapılması aksi takdirde işlem yapmayanlar hakkında kanuni işlem yapılacağının bilinmesi hususunda gereği yapılmalıdır."

SON İKAZ

Sakarya Valisi Mustafa Büyük konu ile ilgili yaptığı açıklamada, kurumlara gönderdikleri yazının açık olduğunu ve orta hasarlı binalarla ilgili gerekli çalışmaları yapmayan kurumlar hakkında yasaların öngördüğü şekilde görevi yerine getirmemekle ilgili kanuni işlem başlatacaklarını söyledi.

Kurumlara gönderilen yazının son ikaz özelliğini taşıdığını söyleyen Vali Mustafa Büyük, "Bir eksiklik olması durumunda kanunların öngördüğü şekli ile işlem yapacağız. Daha önce Büyükşehir Belediyemiz ile orta hasarlı binalara verilen kamu hizmetinin kesilmesi kararını vermiştik. Geldiğimiz noktada gerekli çalışmaların halen yapılmadığını görüyoruz. Artık bu çalışmaları çok daha yakından takip ederek, görevlerini yerine getirmeyen kurumlar hakkında kanuni işlem yapacağız" diye konuştu. 

DEPREM DAYANIKLILIĞI BULUNMUYOR

17 Ağustos 1999'da gerçekleşen depremde binlerce insanın hayatını kaybettiği Sakarya'da halen 322 orta hasarlı binada 621 daire risk altında bulunuyor. 621 dairede yaşayan 2 bin dolayında insanın hayati tehlikesi bulunurken; uzmanlar orta hasarlı 322 binanın olası bir depremde ilk yıkılacak konutlar kategorisinde yer aldığını ve deprem dayanıklılığının bulunmadığını ifade ediyor.

5 Aralık 2011 tarihinde yapılan çalışmalarda toplam 397 bina ile ilgili işlem yapılmıştı. Kamu hizmeti kesilen bu binalardan 17'si mahkeme kararı ile yürütmeyi durdurma kararı aldırmıştı. 31 bina ise güçlendirme işlemlerini tamamlayarak binalarını oturulur hale getirmişti. 



ZT(MB/AK)