Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç.Dr. Emrah Doğan ve Yrd.Doç.Dr. Ertan Bol, Bizans İmparatorluğu dönemi eserlerinden 'Justinianos Köprüsü' ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. Jeolojik, Jeomorfolojik ve Geoteknik özelliklerini ele alan bilimsel çalışmaların 1999 depreminden bu yana Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Çalışma Grubu tarafından yürütüldüğünü belirten Doç.Dr. Emrah Doğan ve Yrd.Doç.Dr. Ertan Bol, bu çalışmalarla birlikte Adapazarı’nın tüm zemin yapısını inceledi. Kentin adeta bir tomografisi çekildi ve alandaki zeminler katman katman ortaya çıkarıldı. Bu çalışmalarla şimdiki Erenler İlçesi'ni güneyden kuzeye kateden, Adapazarı şehir merkezinde Sakarya Caddesi boyunca ve devamında da Bulvarı katedip kuzeye yönelen ve büyük bir nehrin varlığını ortaya çıkardıklarını belirten Doç.Dr. Emrah Doğan ve Yrd.Doç.Dr. Ertan Bol, Jüstinyen Köprüsü hakkındaki çalışmalarını da ayrıntılarıyla açıkladı. Yrd.Doç.Dr. Bol, şunları söyledi:

"Eskiden Adapazarı’nın göbeğinden akmış olan bir nehrin terkedilmiş kanalını gösteren kumlar ve çakıllar bulundu. Erenler'i güneyden kuzeye kateden Sakarya Caddesi boyunca ve devamında da Bulvarı kateden böylelikle kuzeye yönelen büyük bir nehir vardı. Bu belki çarpıcı bir sonuç. Ancak daha da ilginci nehir yatağını temsil eden çakıllar bulunmaktadır. Günümüz Mithatpaşa Mahallesi'nin üzerindedir. Bunun hemen güneyinde de Jüstinyen Köprüsü bulunmaktadır. Demek ki buradan akan nehir 6'ncı yılda Jüstinyen Köprüsü'nün altından akıyordu."

Açıklamada Adapazarı’nın içinden akan Sakarya Nehri'nin bölgenin tektonik olaylar ve meydana gelmiş çökmelerden dolayı devamlı alçalması sonucu, kullandığı vadiyi terk ederek sadece doğudaki kanalı kullandığı ve güncel zamanlarda daha da doğuya göç ederek bugünkü konumunu aldığı da belirtildi.



ZT(MB/İD)