Sakarya Emniyet Müdürlüğüne yeni atanan Mustafa Aktaş, il genelinde polis bölgesinde meydana gelen ev hırsızlıklarında soyulan evlerin yüzde 60’ının pencerelerinin kolay açılan PVC pencere olduğunu belirledi. Bu hırsızlık olaylarının önüne geçmek içinde bir pencere firmasıyla görüşerek güvenli açılması zor pencere geliştirilmesi istendi.

Bu amaçla eski ev hırsızlarının bilgilerine de başvuran Sakarya polisi tornavida veya benzeri araçla zorlandığında 3 saniyede açılan PVC pencerelere tırnaklı sistem yapılması halinde pencerelerin açılıp açılamadığını test etti. PVC pencerelerin iç bölümüne yerleştirilen bir düzenek sayesinde pencerelerin tornavida veya benzeri araçlarla açılamadığı görüldü. 

Tanıtım toplantısında konuşan Sakarya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Müdür Yardımcısı Osman Yıldırım, ev hırsızlıklarında istatisliklere göre hırsızlık olaylarının yüzde 60’ı evlerin PVC pencerelerinden girilerek yapıldığını söyledi. Yıldırım şunları dedi:

”Bu pencereler uygun özelliklere sahip olmadığı ve güvenli kilit bulunmadığı için hırsızlar tarafından 2 ila 10 saniye gibi bir sürede açılabiliyor. Biz de bunun önüne geçmek için kötü niyetli kişilerin zorlamayla açtıkları PVC pencereler için bir düzenek geliştirdik. Toplam maliyeti 50 lira olan bu düzeneğin PVC pencerelere takılması halinde pencereler zorlamayla açılmıyor. Vatandaşlarımızın, Sivil Toplum Örgütlerimizin ve Muhtarlarımızın katkılarıyla konut sahibine bu projeyi ulaştırmayı hedefliyoruz.” 

Polis müdürü Yıldırım 17 Ağustos Depremi sonrasında Adapazarı’nda bir çok evin pencerelerine demir parmaklık, korkuluk takılmadığını söyleyerek, "Bu durumdaki evler hırsızların hedefi oluyor. Bunun önlenmesi içinde bu projeyi geliştirdik. İsteyen firmalara düzeneği monte etmeleri için vereceğiz! dedi.

Tanıtım toplantısında polis memurları da uygulamalı olarak kilit düzeneğinin olmadığı pencerelerin, bir tornavida marifeti ile kolayca açıldığını ancak düzenek takılmış pencereleri bu şekilde açmanın mümkün olmadığını gösterdi. 



AG(MB/AAA)