Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, haftasonu Sakarya genelinde Geyve, Sapanca ve Hendek ilçelerinde faaliyet gösteren su firmalarına yönelik yapılan denetimle ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'ndan gelen talimat üzerine 12 kişilik 4 ekiple yapılan denetimlerde su tesislerinin dolum noktası ile son satış noktalarından numuneler alındığını belirterek şunları söyledi:

"Son günlerde yerel ve ulusal basınımızda damacana sularla ilgili olumsuz birçok haberin yer alması, ilimiz haricindeki bazı illerde damacana sularla ilgili birtakım olumsuzlukların tespit edilmesi üzerine bakanlığımızın talimatı üzerine bu yönde süren rutin denetim ve numune tetkiklerine ilave olarak Halk Sağlığı Kurumu olarak haftasonu su fabrikalarına yönelik yeni ilave denetimler yapıldı. Bu kapsamda 29 su fabrikasında üretim ve dolum yapılan tüm su işletmelerinden, birincisi üretim bandından ikincisi ise piyasadan yani satış noktalarından olmak üzere, her işletme için iki ayrı grup numune (dolum sonrası süreçteki depolama ve nakil aşamalarında ve satış noktalarından kaynaklanabilecek olumsuzlukların da tespiti amacıyla) numuneler alındı."

Erdoğan alınan numunelerin incelenmek üzere Halk Sağlığı Laboratuvarı'na ve İstanbul Hıfzıssıhha Laboratuvarı'na gönderildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Su fabrikalarından alınan numunelerin tahlilleri sürüyor. Şu ana kadar yapılan denetimlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek nitelikte olumsuz bir sonuç  bilgisi tarafımıza ulaşmadı. Eğer sıkıntılı bir durum olsa idi  önemli konu olduğu için telefonla bilgi paylaşımı yapılıyordu. Ancak şu ana kadar olumsuz bir bilgi ulaşmadı. Olumsuz sonuç alınması durumunda da  o işletmenin faaliyeti durdurulacak ve varsa piyasaya vermiş olduğu ürünler toplatılacaktır. Bu güne kadar yapılan denetimlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek nitelikte olumsuz bir sonuç alınmamıştır. Dün ve bu gün gönderilen numunelere ilişkin sonuçların önümüzdeki haftasonu müdürlüğümüze ulaşması beklenmektedir. Sonuçlar müdürlüğümüze ulaştığında halkımızla paylaşılacaktır."



ZT(MB/SS)