Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı tarafından Sakarya Valiliği ile imzalanan protokol gereği yürütülen proje ile Adapazarı merkezde bulunan kamu binalarından 10’u incelemeye alındı. Proje kapsamında SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas başkanlığında araştırmaya katılan SAÜ İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz, Doç Dr. Naci Çağlar, Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş, Yrd. Doç. Dr. Zeki Özyürt, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kasap, 5 asistan ve 40 bitirme öğrencisi ile tespit edilen kamu binalarının deprem güvenliği ve can güvenlik performans seviyesi uygunluğu ölçüldü.

Yaklaşık 10 gün süren çalışmada incelenen kamu binalarının deprem güvenliğinin zayıf olduğu ve can güvenlik performans seviyesinin altında oldukları ortaya çıktı

Araştırma hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş, Sakarya Valiliği ile Sakarya Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereği 10 kamu binasını incelediklerini anlattı.

BİNALARA GÜÇLENDİRME ÖNERİSİNDE BULUNDUK

Yaptıkları analizler sonucunda binaların deprem şartnamesinin can güvenlik performans seviyesini sağlamadığını gördüklerini belirten Aktaş, "Bu binaların temellerinin durumu, beton yapısı gibi bilgileri elde ettik. Daha sonra binaların varsa projelerini inceleyerek bu projenin binaya uygulanıp uygulanmadığını kontrol ettik. Önce binaları tanımak için durumu temellerinin durumlarını toparladık. Projeleri kontrol ettik. Bu bilgisayar modeli çizdirdik. Bilgisayar yardımıyla yaptığımız incelemede bu binaların güvenlik performans sağlayamadıklarını belirledik ve bu binalar için güçlendirme önerisinde bulunduk" dedi.

Sakarya bulunan mevcut yapı stoğuna bakarak 2007 yılında çıkan Deprem Şartnamesi öncesi yapılan tüm yapılar için bu güçlendirmenin geçerli olabileceğini söyleyen Aktaş, 2007 yılında yeni gelen kuralların bu tarihten önceki binalarda olmadığını da hatırlattı.



AG(MB/AK)