Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Doktor Aydın Erdoğan ve uzmanlar bugün sabah saatlerinde Sağlık Bakanlığı tarafından sularının kirli olduğu açıklanan firmalara bakanlık tarafından gönderilen kararı tebliğ etti. Üretim tesislerine giden Halk Sağlığı ekipleri damacana su üretimi durdurdular. Bu kapsamda Sapanca İlçesinde bulunan 'Hünkar', 'Revan', 'EDK Lara', 'Hazar Vox Nida', Hendek'te bulunan 'Kardelen' ve Geyve'de bulunan 'Buzdağı' markasıyla üretim yapan firmalar, bakanlığın ikinci emrine kadar damacana su üretimi yapamayacak. 

Halk Sağlığı ekiplerinin üretimi durdurma kararı tebliğ edilirken bazı fabrikaların Sağlık Bakanlığının Cuma günü yaptığı açıklamadan sonra damacana su üretimlerini kendileri durdurup çalışanlara da izin verdikleri belirtildi.

2 FİRMADAN İTİRAZ

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan listede yer alan Hendek İlçesi'nde bulunan 'Kardelen' markasıyla üretim yapan firma ile Geyve İlçesi'nde 'Buzdağı' markasıyla üretim yapan firma yetkilileri Sağlık Bakanlığı'nın kararına itiraz etti.

Bu itiraz üzerine Sakarya Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri fabrikaların üretim noktalarından 2nci kez su numuneleri alarak incelenmek üzere Ankara’ya gönderdi.

Diğer 4 su fabrikasının ise haftasonu temizlik strerilizasyon sonrasında, bakanlığın su numunesi almasını isteyecekleri belirtildi.

'KARAR SADECE DAMACANA İÇİN'

Sakarya Halk Sağlığı İl Müdürü Doktor Aydın Erdoğan, Sağlık Bakanlığının kararının sadece damacana su üretimini kapsadığını belirterek şöyle dedi:

"Sağlık Bakanlığımızın kararı sadece damacana su üretimini kapsıyor. Su firmalarının diğer ürünlerinde bir sorun yok. Bunun altını çizmemiz gerekiyor. Bakanlığın kararı sonrasında bu su fabrikalarına, damacana su üretimlerini durdurmaları için kararı tebliğ ettik."

Sakarya'da Sapanca, Hendek Geyve İlçeleri'nde toplam 28 su fabrikası bulunuyor. Çeşitli markalarda üretim yapan su fabrikalarının, Türkiye'nin hazır içme suyunun yüzde 50'sini karşıladığı belirtiliyor.

ZT(MB/COŞ)