Bitlis'in Hizan İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kepirli Köyü'nün isim değişikliği ile ilgili Bitlis'in AK Parti'li 2 milletvekili Kiler ile Demiröz tarafından yazılı açıklama yapıldı. Said-i Nursi'nin doğduğu köy olduğu için 'Nurs' olarak adlandırılan ancak, 1960 yılında değiştirilerek 'Kepirli' yapılan köyün isminin 28 Haziran'da değiştirildiği belirtildi. Milletvekilleri Kiler ile Demiröz, yapılan isim değişikliği ile ilgili şu açıklamada bulundu:

"Türkiye'de zaman zaman antidemokratik uygulamaların yaşandığı dönemler olduğunu biliyoruz. Nurs da böylesi bir dönemde zorlama bir şekilde 'Kepirli' olarak değiştirildi. Bu dönem şüphesiz Türkiye'de birçok yer ismi gereksiz bir şekilde değiştirilmişti. AK Parti iktidarı ile birlikte birçok anti demokratik uygulama ortadan kaldırıldı. Bizler de 10 yıldır Kepirli'nin Nurs olması için defaatle girişimlerimiz oldu. Bu girişimlerimiz sonucunda 28.6.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile Nurs ismi resmi olarak iade edilmiş oldu. Hayırlı olsun. Bu şekilde Üstada olan vefa borcu da yerine gelmiş oldu."

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2009 yılında Bitlis'e yaptığı ziyaret sırasında Güroymak İlçesi'nden 'Norşin' olarak söz ettiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Güroymak ismi de tıpkı 'Nurs' gibi ilçe halkı tarafından kabul görmedi. Tüm bölge halkımız Norşin ismini kullanmaktadır. Hatırlanacağı gibi daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da 'Norşin' olarak ifade edilmişti. Güroymak'ın da 'Norşin' olarak değiştirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. En kısa sürüde bu müjdeyi de vermek istiyoruz."

Milletvekili Vedat Demiröz, Kürt İslam alimi ve Risale-i Nur Külliyatı'nın yazarı ve Nur Cemaati'nin ilk lideri Said-i Nursi'den 'Üstad' olarak söz ettiği açıklamada şöyle devam etti:

"Nurs Köyü, Üstad'dan dolayı dünyaya mal olmuş bir yerdir. İsminin Kepirli olarak değiştirilmesi halkımız tarafından benimsenmedi. Bu durum benimde sürekli içimi sızlatmıştır. Yıllarca bulunduğum ortamlarda 'Neden (Nurs) değil (Kepirli)' sorusuyla karşılaştım. Dünyaca tanınan, herkesin gönlünde taht kurmuş, maneviyat önderi Üstad Saidi Nursi'ye karşı vefa borcumuz vardı. Her yıl on binlerce ziyaretçisi olan köye bir türlü hak ettiği değer verilememişti. Şükürler olsun tekrar Nurs ismi dönemimizde iade edildi. Bu durum aynı zamanda Üstada da iadei itibar olmuştur. Bunun mutluluğunu yaşıyorum. Gönüldaşlarımıza hayırlı olsun."



ÖÇ(FE/İD)