Adana Havalimanı'ndan yurt dışına çıkmak isteyen A.Y.'nin kullandığı İspanyol pasaportunun sahte olduğunun anlaşılması üzerine, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne (KOM) bağlı Mali Büro Amirliği ekipleri, araştırma başlattı. 3 ay boyunca teknik takip yapan ekipler, liderliğini İ.Ü.'nün (40) yaptığı yurt dışı bağlantılı şebekeyi ortaya çıkardı.

Bulgaristan ile bağlantılı çalışan şebekenin Adana ayağının 4 kola ayrıldığını saptayan polis, şüphelilerin kırsal bölgelerde dolaşıp, yurt dışına çıkmak isteyenlerle temasa geçtiğini belirledi. İsteğe göre 5 ile 10 bin lira karşılığında sahte pasaport, oturma izni, vatandaşlık evrakı ve vize hazırlayan şebekenin, işlemlere resmilik kazandırmak için de noter mührü kullandığı ortaya çıktı.

Teknik çalışmasını tamamlayan Mali Büro Amirliği ekipleri, geçen salı günü Adana, İstanbul, Ankara, Adıyaman ve Mersin'de eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda şebeke lideri İ.Ü. ile birlikte M.Ü. (34), N.Y. (38), S.K. (36), S.Y. (39), A.Y. (25), A.İ. (38), H.V.İ. (44), İ.İ. (65), A.S. (31), M.K. (39), V.O. (42), Z.A. (30) ile A.C. (25) yakalandı. Şebeke lideri İ.Ü.'nün evinde yapılan aramalarda, tapu senetleri, boş tapu senetleri, vergi levhası, banka hesap cüzdanları, mesleki faaliyet belgesi, SGK'ya ait matbu dilekçeler, şahıslara ait nüfus cüzdan fotokopileri, vize ile oturma izni için başvuru formları ele geçirildi.

Resmi ve özel kurumlara ait sahte kaşelerin de ele geçirildiği operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 8'i Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla serbest bırakıldı.

Mali Büro Amirliği'nde sorguları tamamlanan İ.Ü., M.Ü., V.O., N.Y., S.K., S.Y. adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden İ.Ü. ile birlikte M.Ü. ve N.Y. tutuklandı, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Polis, şebekenin yurt dışı ayağını deşifre etmek için çalışmasını sürdürüyor.