Bölgedeki at ve inek çiftliklerinin yanı sıra zeytin ve sebze işleyen sanayi tesislerinin atıklarının arıtılmadan Kadıncık ve Üyücek dereleri aracılığıyla denize verildiğini ileri süren site sakinleri eylem yaptı. Sitedeki çay bahçesinde toplanan 400 kişilik grup, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Burhaniye Belediyesi’ni telefon yağmuruna tuttu, kirliliğin hayatı tehdit ettiğini vurguladı. Ellerinde 'Denizi kirleten geleceğini yok eder', 'Temiz denizde yüzmek hakkımız', 'Ölü balıklardan sonra sıra bize gelecek' yazılı dövizler taşıyan site sakinleri, yürüyerek sahile indi. Grup, "Çevredeki sebze ve meyve işleyen fabrikaların sanayi atıkları ve hayvan çiftlikleri denizimizi yok etti. Yerli ve yabancı turistler artık denize giremiyor. Çevre ve insan sağlığı açısından ciddi tehdit var. Bu rezalete on yıldır dur diyen olmadı. Devlet gerekli yasal işlemleri yapmazsa maddi ve manevi tazminet davası açmayı düşünüyoruz" diyerek tepkisini ortaya koydu.

6 BİN KİŞİ YAŞIYOR

Orjan Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Baltacı, bin 803 konutlu sitede yaz aylarında yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığını söyledi. Çevredeki sanayi tesislerinden ve hayvan çiftliklerinden kontrolsüz bir şekilde akan pis suların, denizin rengini bile kararttığını ve yaşamlarını cehenneme çevirdiğini savunan Baltacı, "Düşünün, plajlarımızdan denize girilemediği için site içine yüzme havuzları yapma kararı aldık. Birçok kez ilgili kurumlara yazılı ve sözlü şikayet etmemize rağmen hiçbir çözüm bulunamadı. Artık bıçak kemiğe dayandı. Yazlıkçılar, bölgeyi yavaş yavaş terk etme kararı aldı. Burhaniye, turizm hareketliliği ile geçinen bir ilçe. Yetkililerin duyarsızlığı bölgedeki turizmi de öldürüyor. Bu duruma seyirci kalan Burhaniyeli yerel yöneticiler ise bindikleri dalı kesiyor ama farkında değiller. Allah rızası için bu duruma bir çözüm bulunsun. Yoksa, tatilciler bölgeyi ter edecek" dedi.

HAVRAN’IN ARITMASI BEKLENİYOR

Burhaniye Belediye Başkanı CHP'li Fikret Akova ise beldede geçen yıl 4 olan mavi bayrak sayısını bu yıl 5’e çıkarttıklarını söyledi. Akova, "Sahillerimizi temiz tutabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz ancak söz konusu derelerden gelen kirli sudan biz de şikayetçiyiz. Üyücek ve Kadıncık derelerinin suyu Havran ilçemizden çıkıyor. Havran ilçesindeki sanayi tesislerinin atık suları da arıtılmadan bu dereler aracılığıyla bizim sahillerimize dökülüyor. Biz de çeşitli defalar durumu Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne yazdık ama bir sonuç alamadık. Havran Belediye Başkanı AK Parti’li Hasan Lofcalıoğlu ile son yaptığımız görüşmelerde, ilçeye arıtma tesisi kurmak için çalışma yaptığını söyledi. Sanırım Havran Arıtma Tesisi, iki yıl içinde devreye girecek. Sorun da böylelikle kökten çözüme kavuşacak" diye konuştu.



AE(İÖ/BT)