Fuar Alanında bulunan Leyla Atakan Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan 18'nci Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı İbrahim Keleş, sanayici ve işadamları katıldı.

Büyük İşletme Kategorisindeki Çevre Ödülünü DYO Boya Fabrikaları Genel Müdürü Serdar Oran ödülü Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan aldı. Teşvik ödülü Aygaz Yarımca Dolum Tesisleri Şubesi, Juri Özel Ödülünü ise Tüpraş İzmit Rafineri Müdürlüğü almaya hak kazandı. KOBİ Kategorisinde ise Teşvik ödülü I.C.M Makine ve Mühendislik, Juri Özel Ödülünü ise Kocaeli Kaya Satış ve Pazarlama aldı.

Türkiye'deki tabiat ve coğrafyanın yeterli olduğunu fakat bunların sonsuz olmadığını söyleyen Bakan Erdoğan Bayraktan, "Türkiye sanayi ülkesi, sanayi toplumu. Bizde çevreciliğe önem verdiğimiz noktada belki Avrupa kadar değil ama Dünya'daki bir çok ülkeden iyi durumdayız. Rahmetli Şahabettin beyin çevre konusunda söyledikleri gibi çevre cezalandırmayla olmaz, bilinçlendirmeyle ve ödülle olur. Almanya, İsviçre, Avusturya, İskandinav ülkelerine baktığımızda yanından dere akıyor kuşlar uçuyor pırıl pırıl ve ormanın içersindeki şato ve malikaneden farkları yok. Kocaeli iklim bakımından müthiş bir avantajı var. Belediyemiz deniz kenarlarında, yollarda çok güzel işler yaptı. Şuanda tabiat ve coğrafya bize yetiyor, ama bunlar sonsuz değil" dedi.

Son 10 yılda hükümet olarak çevre konusunda ciddi adımlar attıklarını söyleyen Bakan Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti: "Şimdi de mavi bayrak sayımız arttı. Son 10 yılda hükümet olarak çevre konusunda ciddi adımlar attık. Mavi bayraklı plajlarımız arttı. Katı atık tesislerimiz 3-4 katı arttı. Atıksu tesislerimiz arttı. Hükümet olarak e-ced ve e-devlet sistemiyle elektronik sistemde hızlandırdık. Türkiye'nin sanayisi büyük ölçüde Marmara bölgesinde. Çin, Hindistan ve ABD istediğimiz kadar çevre konusunda duyarlı değil fakat biz sanayi ve çevre dengesini burada güzel kurduğumuzda daha bilinçli ve üretimde kaliteyi yakalıyoruz. Bunları sanayicilerimiz yapıyor. Fabrikalarımız tam istediğimiz gibi değil, ama tüm fabrikaların bacalarını çevre bakanlığı olarak denetliyoruz. Bu ödüller, bu toplantılar bilinçlendirmeyi arttırıyor" diye konuştu.

Tüm Türkiye'de afet riski taşıyan yapılara yönelik seferberlik ruhuyla yeni bir birim kuracaklarını dile getiren Bayraktar, kentsel dönüşüme ilişkin çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye'deki sanayi kentlerinin başında Kocaeli'nin yer aldığını söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca sanayinin getirdiği bir çok sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. İlin tamamını baz alarak çevreyle ilgili çözümler aranması gerektiğini söyleyen Vali Topaca, "Çevreyi kirletmeden sanayicinin de önündeki engelleri kaldırarak sanayi ve çevreyi bu kentte birlikte götürmek zorundayız" dedi.



EA,BK (MB/RT)