Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği Safvan Bin Muattal Hazretleri'nin Adıyaman'da inşaa edilecek olan yeni sahabe projesi için Eyüp Belediyesi'nin ev sahipliğinde Miniaturk'de bir yardım gecesi tertip edildi. Geceye Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti 2. Başkanı Mazhar Bilgin, Ak Parti eski Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ömer Özkart'ın yanı sıra çok sayıda Adıyamanlı katıldı.

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti 2. Başkanı Mazhar Bilgin düzenlenen yardım gecesi ile ilgili olarak şunları söyledi: "Sahabe, hicretin 18. Yılında Suriye, Urfa, Irak’ı fetheden orduda görev alarak, Anadolu’yu İslamiyet’le tanıştırmış. Adıyaman fethedildikten sonra 40 yıl İslam’ın bayraktarlığını yapmış bir zattır. Bütün İslam kitaplarında Anadolu'da kabri bulunan ve hiç bir yerde aksi bulunmayan iki büyük sahabeden birisidir. Tabi Anadolu’da çok sahabe var. Ancak Kabri kesin olarak bilinen bir Eyüp Sultan hazretleri, bir de Safvan Bin Muattal Hazretleri var. Biz bu iki sahabeyi ülkemize ve dünyaya duyurmak için yola çıktık. Bu türbenin etrafında; cami, gelecek misafirlere hizmet verecek üniteler, bir hafızlık Kur'an kursu, otopark gibi eklentileri olan geniş kapsamlı bir kompleks projesi hazırladık.ö diye konuştu. Türkiye'de yeri belirli olan iki büyük sahabenin bulunduğunu dile getiren ve İstanbul ile Adıyaman'ı manen kardeş şehir yapmak istediklerini anlatan Bilgin, “ Kurulacak tesiste, bir eğitim merkezi kurmayı amaçlıyoruz. Yaklaşık 7 bin metrekare üzerine kurulu medresenin, inanç turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum.ö ifadelerini kullandı.

YOĞUN İLGİ

Ak Parti Eski Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, 2005 yılında Safvan Bin Muattal Hazretleri'nin Adıyaman’da hayatını kaybettiğini kesin olarak tespit edildiğini, bu nedenle söz konusu bölgeye bir çevre düzenlemesi yapmaya karar verdiklerini belirterek ilk olarak TOKİ tarafında türbe ve çevre düzenlemesinin yapıldığını belirtti. Yoğun ilgi nedeniyle daha geniş bir projeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Göksu, İstanbul Büyükşehir Kiptaş Genel Müdürlüğü'nün proje bazında destek verdiği ve projeyi hazırladığını söyledi. Projeyi 3 etaba ayırmak istediklerine vurgu yapan Göksu, "İlk olarak caminin hayata geçmesi gerekiyor. İlk etapta bu projenin maaliyeti 10 milyon TL'dir. Bu durum kesinleşince çalışmalar yapıldı. Birçok kurum ve kuruluş bize desteğini esirgemedi. Safvan Bin Muattal Hazretleri çok büyük bir şahsiyettir. Bölge ve ülke turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum. Biz bu projeyi bağışlar ile hayata geçireceğiz. Umarım en kısa sürede hayata geçer" dedi.

Hz. Safvan bin Muattal Türbesi Adıyaman'ın Samsat ilçesine yaklaşık 10.5 km mesafede bulunan, Taşkuyu ve Çiçek Köyleri arasında kalan (Doğanlar Mezrası) mevkide, yüksek bir tepede bulunmaktadır.

GÖ (ET)