Prof. Dr.Aytuğ Atıcı, verdiği önergede hekim ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının giderek arttığına dikkat çekti. Atıcı, Türkiye'de hekim ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının sayısı gün geçtikçe arttığını hatırlatarak, "En son Gaziantep’te bir meslektaşımız cinayete kurban gitmiştir. Giderek yaygınlaşan ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurduğu görülen şiddet olayları yüzünden sağlık çalışanlarının sağlığı bozulmuştur. Hekimler hizmet veremez hale gelmiştir. Şiddet olaylarının nedenlerinin araştırılması, çözüm yollarının bulunması ve şiddeti önleyici politikaların oluşturulması amacıyla TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz'' dedi.

Prof.Dr. Atıcı, dilekçesinin gerekçe bölümünde ise hükümetin 'Sağlıkta Dönüşüm' adıyla yürüttüğü sağlık politikasının yerleşmesiyle birlikte, sağlık çalışanlarına yönelik fiziksel, sözlü, psikolojik ve ekonomik şiddet olaylarının giderek arttığına dikkat çekerek şöyle dedi:

"Tabip odaları ve diğer sağlık meslek kuruluşlarına başvurarak şiddete uğradığını bildiren ve destek isteyen sağlık çalışanı sayısı çığ gibi büyümüştür. Şiddete maruz kalan ve sürekli olarak şiddete uğrama korkusuyla yaşayan sağlık çalışanlarının çalışma şevkleri kırılmıştır.  Sağlık çalışanlarında, risk almamak adına tedavisi zor olan hastaları başka merkezlere gönderme eğilimleri başlamıştır. AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm adıyla hekime dayattığı 'düşük ücret ve performans uygulaması', vatandaşa dayattığı 'katkı payı uygulaması' sonucunda, hastaların yaklaşık üçte biri acil servislere başvurmaya başlamıştır. Böylece gerçekten acil sorunu olan hastaya verilen hizmetin kalitesi düşmüştür. Sonuç olarak Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın toplumu hasta ettiği bunun sonucu olarak ta, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığı anlaşılmaktadır. Sağlık çalışanlarının güvenlik kaygıları, topluma sağlık sorunu olarak geri dönebilecek olması büyük önem arz etmektedir.''



VD(OE/İD)