Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Yalova Valisi Esengül Civelek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı AK Partili Recep Altepe, Yalova Belediye Başkanı bağımsız Yakup Koçal ile birliğe üye belediyelerin başkan ve temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova Belediyesi’nin Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Proje Yarışması’nda Kurumsal Gelişim Projeleri kategorisinde birincilik ödülü kazanan 'Zamandan ve Mekandan Bağımsız Kamu Yönetim Sistemi' (ZAMBAK) hakkında bilgi verdi.

KENTLERDEKİ NÜFUS ARTIŞINA DİKKAT ÇEKTİ

Programda bir konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe ise kentlerde yaşayan nüfusun arttığını söyledi. Başkan Altepe şöyle konuştu:

"Dünya Bankası’nın 2009’da yayınladığı Dünya Gelişme Raporları’na göre, 1990’lardan itibaren kentlerde yaşayan nüfus yüzde 43’lerden, yüzde 50’lere yükseldi ve artış devam etmektedir. Türkiye’de ise bu artış daha da hızlı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yüzde 30 olan kentsel nüfus, bugün yüzde 70’lerin üzerine çıkmış durumda. Bugün sadece Bursa’daki belediyelerde yaşayan nüfus oranı yüzde 89’a ulaşmıştır. Kırsal kesimde yani köylerde yaşayanların sayısı yüzde 10’a düşmüş durumda. Kentli nüfusundaki bu artış şehirlerimizde birçok sorunu da beraberinde getirmekte. Bu sorunları çözmek için Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Agis Tsouros’un da tanımladığı gibi,şehrin asıl doktorları olan belediye başkanları olan biz yerel yöneticilere büyük görevler düşmektedir. O nedenle yerel yöneticilere ne kadar çok inisiyatif geçerse, bu sorunların çözümü de o kadar gerçekçi hale gelmiş oluyor. Son yapılan Büyükşehir Yasası ile birlikte kent bütününde artık güçlü yerel yönetimler olmuş oluyor. Şu anda Türkiye’de sahillerimizde hiç kanalizasyonu bulunmayan yaklaşık 400 beldemiz ve belediyemiz var. İşte bunların çözümü de güçlü yerel yönetim, güçlü belediye ve Büyükşehir Belediyeleri ile birlikte oluyor."

KENTLER ARASI İŞBİRLİĞİ

Yalova Valisi Esengül Civelek de toplantıda bir konuşma yaparak kentler arası diyalogun gelişimine vurgu yaptı. Vali Civelek şunları söyledi:

"Sağlıklı kentleri oluşturmak yerel yöneticilerin sorumluluğundadır. Hepimiz isteriz ki beklentilerimize karşılık bulduğumuz, çevreyle barışık, yaşanabilir, sağlıklı, huzur, güven ve mutluluk dolu yaşam kalitesi yüksek kentlerde yaşayalım. Sağlıklı kentleri oluşturmak ve yaygınlaşmasını sağlamak ve sürdürülebilir kalkınmaya yerel düzeyde katkı sağlamak, yerelde karar vericilerin sorumluluğundadır. Yaşanabilir kentlerin oluşturulmasında da kentler arası işbirliğinin oluşturulması ve toplumun sürece dahil edilmesi, toplumsal bilinç düzeyinin arttırılması büyük önem arz etmektedir. Ben bu toplantıda bilgi paylaşımın üst düzeyde gerçekleştirileceğine inanıyorum."

ÖDÜLLER VERİLDİ

Toplantıda Sağlıklı Şehirler 2012 En İyi Uygulama Ödülleri de sahiplerini buldu. Buna göre;

Sosyal Sorumluluk Projeleri Kategorisi’nde; Çankaya Ahşap Çocuk Oyuncakları Atölyesi Projesi ile Çankaya Belediyesi,

Sağlıklı Şehir Planlama Kategorisinde; Derin Nefes Projesi ile Derince Belediyesi

Sağlıklı Yaşam Kategorisinde; Gölcük’te Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Halk Sağlığı Projesi ile Gölcük Belediyesi

Sağlıklı Çevre Kategorisinde; Ekolojik Enerji Biyogaz Projesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi birinciliğe layık görüldü.

Jüri Özel Ödülü’nü ise Tay Park Projesi ise Karşıyaka Belediyesi aldı.

Toplantı sonrasında günün anısına Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe karşılıklı olarak bir birlerine birer plaket verdi.



SG(FK/COŞ)