Manisa Sağlık İl Müdürlüğü'nün hayata geçirdiği ve Manisa Sağlık Spor Kulübü ile Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin destek verdiği 'Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans' projesi ile sağlık çalışanlarına kendilerini savunmaları için eğitim verildi. Hastane bünyesindeki 44 sağlık personeline, İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda da yakın savunma tekniği uzmanı olan Abdulvahit Alagöz tarafından fiili şiddete karşı pozisyon alma ve savunma teknikleri öğretildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Tuncay Özer, son yıllarda sağlık personellerine karşı fiili saldırıların arttığını ifade edip, Sağlık Bakanlığı'nın şiddete karşı önemli çalışmalar yaptığını belirtti. Özer, Ruh Sağlı ve Hastalıkları Hastanesi'ndeki sağlık personelinin fiili şiddet ile karşı karşıya kalabileceği riskli bir hastane olduğunu dile getirip, "Hizmet alanı itibariyle farklı bir özellik arz eden bu hastane çalışanlarının büyük bir kısmı, sözel veya fiziksel şiddetle karşı karşıya kalmakta veya her an hasta ile hasta yakınlarının fiziksel saldırısına maruz kalma kaygısı yaşamaktadır. Bu nedenle hastane bünyesinde görev yapan gönüllü 44 personel proje kapsamına alınmıştır. Personeli 10 iş günü boyunca günde 40 dakikalık çeşitli fiili şiddete karşı savunma eğitimleri verilmiştir" diye konuştu.

Personele verilen eğitimler hakkında konuşan Özer, "Önce şiddeti tanıma ve şekilleri hakkında bilgiler verildi. Daha sonra sözle ve fiili şiddete karşı pozisyon alma teknikleri öğretildi. Tüm saldırı ve şiddet eğilimlerine karşı sağlık personelimize savunma teknikleri eğitimi verildi. Ayrıca bir şiddet eğilimine karşı idari ve hukuki sorumlulukları hakkında bilgiler verdik. Kısacası, sağlık personelimizi herhangi bir şiddet durumunda kendisini nasıl koruyabileceğini, neler yapabileceğini kendilerine öğrettik" dedi. Projenin son bulduğunu ve eğitime katılan 44 personele katalım belgelerinin verildiğini kaydeden Özer, hedeflerinin diğer hastanelerde görev yapan sağlık personeli ile 112 Acil ekiplerine de aynı eğitimi vermek olduğunu belirtti.



İK(İÖ/CK)